Antena1.ro

incomemagazine.ro

AVERTISMENTUL medicilor! Ce trebuie să ştii înainte de a mânca CASTRAVEŢI în OŢET

Persoanele sanatoase pot consuma frecvent astfel de produse, mai ales daca sunt preparate cu mai putina sare. In ciuda efectelor benefice, ele sunt interzise celor cu afectiuni renale severe sau celor cu hipertensiune.

Ouale de prepelita, o adevarata farmacie naturala pentru organism

Ouale de prepelita au o multime de beneficii miraculoase asupra starii noastre de sanatate.

jurnalul.ro

Astăzi e ziua ta, Radu Bogdan

Radu Bogdan, directorul “Nine O’Clock”, primul cotidian de limba engleză din întreaga istorie a României, care va împlini peste două săptămâni 23 de ani, îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere....

Omul zilei - Andrei Şerban

regizorPeste 800 de persoane care au venit la Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” din Iaşi pentru a urmări premiera de luni seara a operei “Lucia di Lammermoor”, de Gaetano Donizetti, au aplaudat frenetic...

GoodFood


Zamioculcas, un decor exotic

in Casa si gradina pe 22 Noiembrie 2008, 00:00 Tipareste

rss

O plantă delicată, desi viguroasă, care se asortează si unui decor modern, si unuia clasic. Toată familia o va iubi cu siguranţă

Originară din Tanzania si Zanzibar, Zamioculcas zamiifolia este o plantă perenă, cu aspect de tufă exotică, foarte des intâlnită in ultima vreme ca plată de decor datorită spectaculozităţii sale. Este usor de recunoscut prin aspectul frunzisului, in care pe peţiolurile lungi ale frunzelor, care pornesc din rădăcină, sunt dispuse intre 5 si 10 perechi de foliole groase si cărnoase, lucioase si cu aspect cerat, de culoare verde. Desi pare că are tulpină si frunze, ce porneste direct din rădăcină sunt frunzele. Flori nu face decât in mediul său natural, in Africa tropicală, nu si in mediile de adopţie. Poate ajunge până la un metru inălţime.

Cum o ingrijim

Dintre pretenţiile acestei plante se pot menţiona două mai importante, dar nu si imperative: lumina si temperatura. Este o plantă care se dezvoltă foarte bine in spaţiile insorite, măcar câteva ore in prima parte a zilei. Dacă nu are lumină nu moare, dar se dezvoltă mai lent si mai puţin viguroasă. A doua cerinţă este temperatura, care ideal ar fi să fie menţinută la 18-20 gradeC permanent. Fiind insă foarte adaptabilă, suportă si temperaturi mai ridicate, insă la sub 14 grade C isi incetineste ritmul de crestere si intră intr-un usor repaus, iar sub 8-10 grade C nu rezistă mult timp.
Solul trebuie să fie foarte permeabil si drenat, pentru a nu reţine apa. E bine ca PH-ul solului să fie neutru, un sol acid provocând ingălbenirea frunzelor, in timp ce unul bazic duce la incetinirea dezvoltării acestora.
Se udă cam o dată pe săptămână vara, cu relativ puţină apă, atunci când cei 2-3 cm de la suprafaţa pământului sunt uscaţi. Apa trebuie să fie la temperatura camerei si păstrată in sticle pentru decantarea eventualelor impurităţi. Pe măsură ce scade temperatura se va uda mai rar. În zilele toride de vară este bine să-i pulverizăm frunzele cu apă.

Cum se inmulţesc

Cea mai simplă si mai la indemână soluţie este divizarea tufelor. O altă soluţie este plantarea frunzei rupte intr-un ghiveci care se pune la lumină si la temperatură constantă, udându-l cam o dată pe săptămână cu foarte puţină apă. Se pot planta frunzele rupte si intr-un pahar cu apă până ii dau mustăţi si apoi se plantează in ghiveci. Înrădăcinarea si inmugurirea durează câteva luni, deci nu disperaţi dacă in primele săptămâni nu pare să se intâmple ceva.

Dăunători si probleme

Excesul de apă duce la moartea sigură a plantei, căreia mai intâi i se vor ingălbeni frunzele, apoi ii vor putrezi rădăcinile. Dintre dăunători se pot menţiona cosenile, desi planta este destul de rezistentă si foarte rar este atacată de insecte.Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te la newsletter si saptamanal te vom tine la curent cu cele mai importante informatii!


Adauga comentariu:

caractere disponibile
capcha
trimite


Sondaj

Ce metoda folosesti pentru a-ti pastra inima sanatoasa?

Calculator de greutate ideala

cm
kg