De ce este zapada alba?! Stiai?!

Zapada este facuta din apa, care este clara si nu are nicio culoare specifica – asadar, de ce este zapada alba?
Raspunsul la aceasta intrebare este mai simplu decat ai putea crede si se rezuma la modul in care noi percepem defapt culorile.

Stiinta ne spune ca zapada este apa inghetata, sau mai bine zis, o multitudine de cristale de gheata adunate impreuna, si ca nu este transparenta ci translucenta. Ceea ce inseamna ca fotonii de lumina nu pot trece prin zapada ci particulele de gheata care alcatuiesc zapada schimba directia luminii. Calea fotonilor de lumina este schimbata si iese din gheata intr-o cu totul alta directie decat cea prin care a intrat.
Astfel, fotonii de lumina sunt imprastiati si respinsi de cristalele de gheata in directii diferite. Lumina reflectata de particulele de gheata care alcatuiesc zapada include toate culorile din spectrul vizibil, care combinate, dau impreuna culoarea alba. Pentru ca toate culorile luminii puse impreuna fuzioneaza intotdeauna in lumina alba.

Imaginea unui fulg de zapada vazut la microscop

Chiar daca albul nu este culoarea pe care o vedem intrand in fiecare cristal de gheata individual, este combinatia de culori reflectata de cristalele de gheata cea care cauzeaza perceptia culorii albe, adica asa cum vedem noi zapada.

Tags:

Lasa un raspuns