Sfaturi pentru alegerea unei centrale termice potrivita casei tale

In ultima perioada, oamenii cauta sa-si asigure sau sa sporeasca confortul casei, iar unul dintre factorii esentiali in aceasta privinta este controlul temperaturii. O temperatura optima ne poate mentine o stare de spirit pozitiva pe toata perioada zilei, imbunatatind de la puterea de concentrare pana la calitatea somnului.

Pentru a putea controla temperatura casei si a o mentine la un nivel optim dar si pentru a asigura apa calda menajera, cei mai multi dintre noi, opteaza pentru o centrala termica.

In alegerea unei centrale termice trebuie sa tinem cont de mai multi factori tehnici care sa aiba in vedere atat spatiul ce trebuie incalzit si gradul de izolare termica al acestuia, cat si numarul de consumatori de apa calda menajera. De cele mai multe ori insa, factorul principal in functie de care alegem o centrala, este sursa de energie pentru alimentarea acesteia.

Prin urmare, putem clasifica centralele termice astfel:

Centrale termice cu combustibil solid

Acestea sunt foarte avantajoase din punct de vedere al combustibilului folosit, care are un pret accesibil reducand astfel costurile de utilizare si iti pot oferi independenta fata de un furnizor de gaze naturale sau energie electrica.

Dezavantajul combustibilului solid, indiferent ca este vorba de lemn, peleti sau carbune, este ca necesita un spatiu de stocare destul de mare pentru a putea asigura o cantitate suficienta pentru un intreg sezon, mai ales daca vorbim de perioada de iarna.

Totodata, acest tip de centrala termica pe lemne necesita alimentari periodice si operatiuni frecvente de intretinere. Eficienta incalzirii cu o astfel de centrala depinde in mare parte de calitatea combustibilului folosit si necesita un cos de fum generos pentru un tiraj adecvat.

Prin urmare, aceasta poate fi o alegere buna pentru cei care locuiesc in mediu rural sau unde nu este acces la reteaua de gaz sau energie electrica.

Centrale termice pe gaz sau GPL

Aceasta este cea mai populara metoda de incalzire datorita randamentului si a disponibilitatii combustibilului.

Daca imobilul tau este racordat la reteaua de gaz atunci alegerea unei astfel de centrale termice pe gaz este ideala si ar trebui sa se bazeze pe tehnologia folosita pentru evacuarea gazelor (clasica sau in condensare) si dispozitivele folosite pentru incalzire (panouri radiante sau prin pardoseala).

Dimensiunile reduse, usurinta cu care se monteaza si operatiunile minime de intretinere si curatare, o fac alegerea ideala mai ales pentru cei care locuiesc intr-un apartament, iar spatiul este un factor important.

Centrale electrice

Indiferent de zona in care locuiesti, instalarea unui astfel de echipament este cu siguranta disponibil. Se monteaza usor, sunt compacte si silentioase si nu prezinta riscurile pe care le are o centrala pe gaz.

O centrala electrica are un randament de pana la 100% si nu degaja noxe, ceea ce o face ideala pentru spatii mici de incalzit, mai ales pentru un apartament de dimenisuni mai reduse.

Pretul energiei electrice si consumul acesteia poate reprezenta dezavantaje, insa daca spatiul ce necesita a fi incalzit este redus si gradul de izolare termica destul de bun, atunci acestea vor fi atenuate de avantajele centralei, mai ales pentru cei care au o sursa de energie electrica sustenabila (panouri fotovoltaice, eoliene etc).

Acest tip de centrala, este dedicat in special incalzirii, iar pentru a beneficia si de apa calda menajera, este necesara instalarea unui boiler electric.

In afara de sursa de energie, mai sunt si alti factori esentiali in alegerea unei centrale termice, factori ce ofera atat siguranta cat si confort.

Sistemul de informare si diagnoza

Nu toti avem cunostinte legate de acest domeniu, asa ca o centrala care sa dispuna si de un sistem de autodiagnoza si informare, reprezinta un avantaj. Aceasta tehnologie presupune un display unde sa se poate afisa diverse alerte sau erori, ce permit identificarea problemei si reduc semnificativ timpul de interventie al unui instalator.

In plus, cu un suport tehnic oferit prin telefon de catre instalator, unele dintre erori pot fi remediate si de catre utilizator.

Randamentul si eficienta energetica

Avand in vedere faptul ca in Uniunea Europeana nu se mai comercializeaza centralele termice clasice, a crescut foarte mult popularitatea centralelor pe gaz in condensare. Acest principiu de ardere in condensare, mareste eficienta unei centrale de la 90-95% pana la aproximativ 110%, lucru ce genereaza un consum mai mic de combustibil, prin urmare o economie ce ar putea amortiza diferenta dintre o centrala clasica si una in condensare in aproximativ 2-3 ani.

Debitul de apa calda menajera

Debitul necesar de apa calda influenteaza direct necesarul de putere al unei centrale termice. Astfel ca pentru un consum simultan a doi consumatori (ex: un robinet si un dus) pe timp de iarna, puterea centralei ar trebui sa de cel putin 28-30 KW, insa daca se foloseste doar unul dintre consumatori, atunci este de ajuns o centrala de 20-24 KW.

O alternativa ar fi utilizarea unei centrale cu boiler incorporat, astfel vom avea o cantitate mai mare de apa calda menajera, disponibila mai multor consumatori simultan.

Sistemele de protectie si siguranta

Cele mai noi modele pun la dispozitie elemente si sisteme de siguranta precum: siguranta la lipsa gazului sau a apei din instalatie, sistem de evacuare a noxelor, protectie pentru supra-tensiune sau protectie anti-inghet.

 

Lasa un raspuns