Vinurile – invata cum sa le alegi!

Vinurile bune nu au neaparat o eticheta pompoasa si un pret foarte mare. Poti gasi vinuri bune si la preturi accesibile, provenite din orice colt al lumii.

Calitatea de “vin bun” o da bineinteles gustul fiecarui consumator, dar exista cu toate acestea anumiti indicatori despre cum ar trebui sa fie un vin cu adevarat bun.

Pe ShopMania poti gasi cele mai bune oferte la vinuri din ofertele magazinelor online.

Inainte de a achizitiona o sticla de vin, este indicat sa te documentezi putin inainte despre fiecare tip de vin in parte.

Invata despre diferitele tipuri de vinuri:

Pe piata exista vinuri albe, vinuri rosii, vinuri roze si spumante.

  • Chardonnay – Vinul Chardonnay este un tip de vin foarte popular. Este descris de catre cunoscatori ca avand un gust si o aroma fructata si in acelasi tip “untoasa” cu note de mar si citrice.
  • Riesling – Acest tip de vin este un vin alb dulce cu note fructate ceva mai slab in intensitate ca Chardonnay. Riesling este un vin cu aciditate mare care se potriveste bine cu mancarurile picante.
  • Sauvignon Blanc – Daca alegi sa cumperi un vin Sauvignon Blanc vei servi un vin alb aromatic cu gust intens de fructe acrisoare.
  • Zinfandel – Acest tip foarte popular de vin rose este doar usor dulce si putin sec. Zinfandel este un vin cu note de citrice si usor acid. Se serveste cel mai bine rece de la frigider.
  • Merlot – Vinul Merlot este un vin rosu cu arome de ciocolata si prune. Este un vin usor de masa foarte apreciat si se potriveste cu aproape orice fel de mancare.
  • Cabernet Sauvignon – Bautorii de Cabernet Sauvignon apreciaza acest vin rosu intens si puternic aromat pentru mirosul sau de fructe de padure. Este un vin care devine tot mai bun cu timpul.
  • Pinot Noir – Alege un vin Piont Noir daca doresti sa servesti un vin rosu cu aroma de cirese si capsune. Il poti servi cu incredere la felul doi, alaturi de o friptura de porc sau pui.

Cum asociezi vinurile cu mancarea:

Ceaa ce mananci poate schimba drastic gustul si perceptia asupra vinului pe care-l bei, in functie de preparatul culinar asociat.

Asadar, este foarte important sa stii cum sa asociezi fiecare tip de vin cu felul de mancare potrivit.

Nu uita, pe ShopMania poti compara preturile la vin din ofertele magazinelor online pentru a gasi cea mai buna oferta!

  • Mancarurile sarate – acest tip de preparate se asociaza cel mai bine cu vinurile dulci
  • Carnea alba – Atunci cand servesti la masa peste sau carne de pui, alege cu incredere o sticla de vin alb sec.
  • Carnea rosie – Carnurile “rosii” cum ar fi friptura de vita, porc sau vanat se potrivesc cel mai bine cu vinurile rosii.
  • Fructe de mare – Daca ai in meniu creveti, caracatita, scoici sau alte tipuri de “fructe de mare”, nu vei gresi alegand un vin alb dulce slab alcoolizat.
  • Prajituri si deserturi – La finalul mesei, alaturi de platoul de prajituri, fursecuri sau alte deserturi poti servi un vin alb sau un spumant.
  • Mancaruri picante – Daca masa pregatita de tine contine multe preparate picante, ai grija sa cumperi si sa servesti o sticla de Riesling italian.
  • Legumele – Pentru un meniu preponderent vegetarian poti alege un vin alb slab sau un vin rosu cum ar fi Pinot Noir.SFAT! Uneori, meniul servit la o masa poate fi foarte variat si nu te poti decide ce vin sa asociezi fiecarui fel. Atunci cand exista prea multe optiuni culinare, arome si gusturi diferite, alege un vin bine echilibrat ca gust si nu foarte intens.O sticla de Sauvignon Blanc sau Pinot Noir sunt alegeri excelente pentru aceste situatii.

Lasa un raspuns