Antena1.ro

incomemagazine.ro

AVERTISMENTUL medicilor! Ce trebuie să ştii înainte de a mânca CASTRAVEŢI în OŢET

Persoanele sanatoase pot consuma frecvent astfel de produse, mai ales daca sunt preparate cu mai putina sare. In ciuda efectelor benefice, ele sunt interzise celor cu afectiuni renale severe sau celor cu hipertensiune.

Ouale de prepelita, o adevarata farmacie naturala pentru organism

Ouale de prepelita au o multime de beneficii miraculoase asupra starii noastre de sanatate.

jurnalul.ro

Astăzi e ziua ta, Radu Bogdan

Radu Bogdan, directorul “Nine O’Clock”, primul cotidian de limba engleză din întreaga istorie a României, care va împlini peste două săptămâni 23 de ani, îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere....

Omul zilei - Andrei Şerban

regizorPeste 800 de persoane care au venit la Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” din Iaşi pentru a urmări premiera de luni seara a operei “Lucia di Lammermoor”, de Gaetano Donizetti, au aplaudat frenetic...

GoodFood


Pericolele din apa minerala

De teama nitratilor si a microbilor din apa de la robinet, dedicam o felie serioasa din bugetul familiei apei din comert. Dar stii ce bei? Afla care sunt pericolele din apa pe care o cumperi.

Calciu, magneziu, sodiu, hidrogencarbonat, nitrati, nitriti si reziduu sec la 180º C... – sa ridice mana cine a avut 10 la chimie. Si daca nu faci parte din aceasta elita, cum deslusesti informatiile criptate pe etichetele (acolo unde exista aceste etichete) sticlelor de apa din magazine Tiparite cu litere foarte mici si incomode pentru persoanele cu deficiente de vedere, elementele de pe eticheta sunt totusi singurul scut de protectie impotriva bolilor si intoxicatiilor care pot fi provocate de apa.

Lectia de chimie

Nitratii si nitritii sunt subiectul fierbinte, fie ca vorbim de apa minerala sau de cea „de baut”. Nitratii sunt ioni prezenti in mod natural in sol, apa, plante, alimente (carne), chiar si in aer. Dar in zonele in care apare si isi face de lucru omul, nivelul nitratilor creste si devine periculos (prin utilizarea fertilizatorilor pe baza de azot; prin tratarea apelor reziduale urbane; prin conservarea carnii si produselor din carne).
„In urma unor reactii chimice in mediul poluat, nitratii se transforma in nitriti, iar nitritii se transforma in organism in nitrosamine – substante cu potential cancerigen. Primii se pot elimina mai usor din organism si nu prezinta pericol in cantitate mica. Dar nitritii sunt mai reactivi si mai periculosi”, spune directorul general al institutului de Bioresurse Alimentare, Nastasia Belc. 
Nitratul poate fi metabolizat de organism, daca nu depaseste anumite limite (legea stipuleaza un maxim de 50 mg/l pentru apele minerale – n.red.)
„E putin probabil ca apele minerale extrase de la mari adancimi, din izvoare montane, aflate in ecosisteme protejate, sa contina nitrat intr-o cantitate ingrijoratoare”, considera specialista. „Dar la ses, unde se practica agricultura la scara larga, se foloseste amoniu in cantitate mai mare. Oamenii nu consulta un inginer agronom, care sa le spuna cat ingrasamant ar trebui sa puna. Pun si ei cat considera de cuviinta – in general, mai mult. Fructele si legumele isi iau doar cat le trebuie, astfel ca nitratii raman in pamant si o data cu ploaia ajung in apele freatice, contaminand izvoarele si apele din fantani. De fapt, aici se gaseste marele pericol: in fantani si in izvoarele de suprafata, unde nu isi bate nimeni capul sa controleze si sa analizeze calitatea apei.” 
Apa minerala versus apa de baut

In Romania, exista cinci mari producatori de ape minerale, care detin concesiuni asupra a 75% din izvoarele de apa minerala, extrase de la adancime. Clasamentul incepe cu Romaqua (Borsec), care detine o cota de 36%, cu 335 de milioane de litri imbuteliati. Urmeaza, in ordine, Perla Harghitei, Rio Bucovina, Dorna Ape Minerale si European Drinks. Restul de 25% sunt exploatate de circa 20 de companii mici, care produc pe plan local. Pe langa acestia, sunt si producatorii care comercializeaza „apa de baut”.
Pe site-ul Ministerului Sanatatii exista o lista cu ape minerale si o alta cu ape potabile imbuteliate. Ambele sunt incomplete. Din clasamentele postate lipsesc nume cunoscute, precum si marci care se pot gasi pe rafturile marilor retaileri. Este cunoscut ca aproape fiecare retailer vinde propriile marci de apa, dar nu minerala. Pe lista apelor imbuteliate, care nu sunt minerale, figureaza, printre altele, Aquaprima (apa de masa necarbogazoasa, produsa de Quantal Prima SRL, din Campia Turzii), Poiana Lacului (apa de masa necarbogazoasa, produsa de EMIR Capital SRL), Siebengurgen (apa de masa, produsa de Laboratoarele Merlin SRL Brasov), Varful Rece (apa de masa carbogazoasa, produsa de Aqua-Nat) si Izvorul Ascuns (apa de masa necarbogazoasa, produsa de APEMIN Tusnad SA Centrul Regional de Sanatate Publica, din Cluj.). La acestea se adauga alte cateva sortimente existente in marile magazine.

Efecte adverse

Despre pericolele din apa pe care o bem, specialistii spun ca primul lucru de care trebuie sa tinem cont este ca nu toate apele imbuteliate sunt minerale. Si asta pentru ca, daca in cazul apelor minerale, pericolele pot fi oarecum controlate-desi nu sunt eliminate in totalitate, pentru celelalte sortimente-este adevarat-ceva mai ieftine-lucrurile sunt mult mai greu de urmarit. „ Exista ape care NU sunt minerale si nu sunt exploatate din zacaminte, ci din apropierea acestora si de la adancimi nu foarte mari, astfel ca pot fi contaminate si infiltrate cu deseuri. Ele sunt etichetate ca fiind apa de masa, apa de izvor sau apa de baut”, spun surse din cadrul Patronatului Apelor Minerale. Ca sa „intepe la limba” si sa corespunda standardelor, apa imbuteliata, care nu este minerala, este tratata fizico-chimic. De aceea, trebuie sa fii foarte atent la eticheta. „Contaminarea chimica nu se vede”, avertizeaza conf. dr. Nastasia Belc. „Nu are gust special, nu te doare nimic, dar se acumuleaza in timp.” 
1. Calitate pe vorbe. In cazul apelor minerale, calitatea este „strict monitorizata calitatea prin teste de laborator zilnice, si chiar orare, pentru a verifica si a asigura permanent calitate produsului finit. Periodic, apele minerale sunt verificate atat de producatori in laboratoare prestigioase independente, din tara si strainatate, cat si de autoritati, care preleveaza independent de producator probe pentru verificare in laboratorele proprii”. Cel putin asa sustin reprezentantii Patronatului Apelor Minerale
Cand vine vorba insa de apele de masa lucrurile sunt mult mai greu de tinut sub control. Acestea sunt verificate, prin rotatie, doar de SANEPID. „Verificarea loturilor de apa din magazine se face doar prin sondaj. Dar pedeapsa pentru cei care fraudeaza ar trebui sa fie atat de mare, incat altii sa nu mai aiba curajul sa incerce”, crede Nastasia Belc. 
Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te la newsletter si saptamanal te vom tine la curent cu cele mai importante informatii!


Adauga comentariu:

caractere disponibile
capcha
trimite


Sondaj

Ce metoda folosesti pentru a-ti pastra inima sanatoasa?

Calculator de greutate ideala

cm
kg