Antena1.ro

incomemagazine.ro

AVERTISMENTUL medicilor! Ce trebuie să ştii înainte de a mânca CASTRAVEŢI în OŢET

Persoanele sanatoase pot consuma frecvent astfel de produse, mai ales daca sunt preparate cu mai putina sare. In ciuda efectelor benefice, ele sunt interzise celor cu afectiuni renale severe sau celor cu hipertensiune.

Ouale de prepelita, o adevarata farmacie naturala pentru organism

Ouale de prepelita au o multime de beneficii miraculoase asupra starii noastre de sanatate.

jurnalul.ro

Astăzi e ziua ta, Radu Bogdan

Radu Bogdan, directorul “Nine O’Clock”, primul cotidian de limba engleză din întreaga istorie a României, care va împlini peste două săptămâni 23 de ani, îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere....

Omul zilei - Andrei Şerban

regizorPeste 800 de persoane care au venit la Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” din Iaşi pentru a urmări premiera de luni seara a operei “Lucia di Lammermoor”, de Gaetano Donizetti, au aplaudat frenetic...

GoodFood


Glicina, planta cu ciorchini lila

Cu siguranţă cei care au văzut o dată o floare de glicină nu o vor uita şi îşi vor dori una acasă

in Casa si gradina pe 14 August 2009, 01:18 7 Comentarii Tipareste

rss


Glicina (Wisteria floribunda) este o plantă căţărătoare masivă, originară din Japonia. Poate ajunge şi la 10-15 metri înălţime dacă este lăsată să crească liberă, tulpina devenind foarte groasă şi încolăcindu-se pe orice fel de suport; greutatea totală poate ajunge şi la o tonă. Florile sunt asemănătoare salcâmului şi apar vara, chiar înainte ca frunzele să fie complet dezvoltate. Culoarea lor variază de la alb lăptos la albastru şi variante de liliachiu. Există şi specii care înfloresc primăvara, în martie-aprilie. Cel mai des întâlnită specie de glicina este Wisteria floribunda, sau glicina japoneză, care înfloreşte târziu, în vară, florile fiind purpurii sau lila. Dintre varietăţile glicinei japoneze, cele mai cunoscute sunt Violaceo Plena, cu flori albastre-violet, Alba cu flori albe, Rosea cu flori roz pal şi Macrobotrys, ai cărei ciorchini pot ajunge şi la un metru lungime.
O altă specie este Wisteria frutescens, sau glicina americană, cu flori violete şi Wisteria sinensis sau glicina chinezească, cu flori albe şi parfumate, care apar la începutul verii.

Cum o îngrijim
Singura cerinţă a glicinei este un sol bine drenat. Pentru că este o plantă care creşte foarte viguroasă, dacă tutorii pe care se sprijină tulpina nu sunt suficient de solizi, vor fi deterioraţi. Nu are cerinţe de soare, umiditate sau o anume calitate a solului. Se udă regulat, mai ales vara.
Pentru a creşte în funcţie de spaţiul ales de noi (umbrare, ziduri etc.) este necesară tunderea ramurilor de două ori pe an. Astfel, în luna iulie, după ce florile s-au uscat, se taie ramurile de la nivelul frunzei a şasea. În februarie, înainte de înflorire, se scurtează de la al doilea sau al treilea mugur apărut.

Cum se înmulţeşte

Cea mai simplă modalitate este înmulţirea prin butaşi. Butaşii de aproximativ 10 cm se taie în luna august şi se plantează într-o răsadniţă cu turbă şi nisip. După înrădăcinare, plantele se mută într-un ghiveci cu pământ normal, în care vor sta cam un an înainte de a fi plantate în locul final. De asemenea, des folosit este şi marcotajul artificial. Cea mai greoaie şi de durată metodă este cea prin seminţe.

Dăunatori şi precauţii
Îngălbenirea frunzelor este produsă de cloroza ferică, o consecinţă a solurilor acide, bogate în calcar. Dintre dăunători, tripsidele sunt cele mai frecvente şi la apariţie glicina se tratează imediat cu insecticid.Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te la newsletter si saptamanal te vom tine la curent cu cele mai importante informatii!


Comentarii (7)

Scris de nae valentina pe 19.03.2012 la 09:38

eu o am de 4 ani,s-a intins si ramificat mult dar nu a inflorit .stiti de ce ?

Scris de vasile pe 26.05.2011 la 09:43

Glicina infloreste la al 5-lea an. asa ca nu va intristati. dar daca e din seminta s-ar putea sa infoloreasca dupa 15 ani.o zi buna.

Scris de elena pe 08.05.2011 la 16:43

va rog sami spuneti si mie de unde se poate cumpara si cam cat ar costa var rog sa ma ajutati

Scris de violeta pe 10.06.2010 la 20:17

Am si eu o glicina tot de 3 ani si nu a inflorit niciodata. Daca stie cineva sa ne spuna dupa citi ani infloreste!

Scris de simona pe 06.06.2010 la 19:52

Se pare ca este o problema generala!Si eu am o glicina de 3 ani care nu a inflorit...Arata f. frumos, bogata, extinsa dar fara flori!Ce pot sa fac???

Scris de maria pe 14.05.2010 la 10:49

glicina mea are tri ani si nu a inflorit. Este aprox. de 2,5m,arata bogata,se extinde,pare ca-i place locul. si totusi de ce nu a inflorit?daca este cineva cunoscator il rog sa ma ajute!

Scris de alexandra pe 03.05.2010 la 21:47

Glicina mea are deja 5 ani. Am cumparat-o de la Brico. Problema e ca nu a inflorit nicio data!!! (Anul trecut am intins-o pe un umbrar). Este posibil asta sa fie motivul??? Atata vreme cat se intinde nu mai infloreste??? Ajutati-ma, va rog!

Adauga comentariu:

caractere disponibile
capcha
trimite


Sondaj

Ce metoda folosesti pentru a-ti pastra inima sanatoasa?

Calculator de greutate ideala

cm
kg