Antena1.ro

incomemagazine.ro

AVERTISMENTUL medicilor! Ce trebuie să ştii înainte de a mânca CASTRAVEŢI în OŢET

Persoanele sanatoase pot consuma frecvent astfel de produse, mai ales daca sunt preparate cu mai putina sare. In ciuda efectelor benefice, ele sunt interzise celor cu afectiuni renale severe sau celor cu hipertensiune.

Ouale de prepelita, o adevarata farmacie naturala pentru organism

Ouale de prepelita au o multime de beneficii miraculoase asupra starii noastre de sanatate.

jurnalul.ro

Buzoian ucis de monoxidul de carbon emanat de strugurii fermentaţi din cramă

Un bărbat în vârstă de 35 de ani din satul Soreşti, comuna buzoiană Blăjani, a fost găsit joi decedat în crama locuinţei, fiind după toate probabilităţile intoxicat cu monoxid de carbon.Toate manevrele de...

DNA desconspiră identitatea unuia dintre martorii protejaţi din dosarul Microsoft!

Oana Dobre a postat pe pagina sa de Facebook un comentariu despre referatul DNA, în care procurorii desconspiră în mod involuntar pe unul din martorii protejaţi din dosarul Microsoft."Lasati tot ce faceati si fiti...

GoodFood


Mazarea, un bob de gust si energie

in Nutritie pe 7 Mai 2007, 00:00 Tipareste

rss

Mazarea este o leguma gustoasa, atat in stare proaspata, cat si uscata, dar si un aliment care furnizeaza multa energie organismului De la mazare se recolteaza pastaile, care contin boabele folosite ca atare sau conservate. Bogata in proteine, glucide, vitamine si saruri minerale, mai ales substante azotoase, este o leguma ieftina, usor de gatit si se prepara in multe feluri: supa, mancare, salate sau ca pateu, amestecata cu usturoi. Mazarea uscata este mai bogata in substante hranitoare decat cea proaspata. Pentru preparare, mazarea uscata se tine cateva ore la inmuiat in apa rece, apoi se fierbe in apa fara sare, la foc domol; se sareaza la sfarsit. Mazarea verde se fierbe in apa clocotita cu sare, pe foc viu, in oala descoperita. Ca sa-si pastreze culoarea, se scurge imediat si se stropeste cu apa rece, pana se raceste. Mazarea congelata este preferata celei de la conserva, intrucat e mai aromata, isi pastreaza mai bine culoarea si proprietatile nutritive, are un continut mai mic de sodiu. Cea din conserve se scurge de zeama si se clateste bine cu apa rece. Cand leguma este foarte tanara, se poate consuma cu tot cu pastai. Secretul din... pastaie! ' Alege mazarea cu pastaia ferma. ' Spala si desfa pastaile chiar inainte de a le gati. ' Evita boabele foarte mari, au un gust fainos. ' Pastreaza boabele la frigider (fara a fi spalate), maximum doua-trei zile, ambalate intr-o punga perforata din plastic. ' Iarna, in stare uscata, poate fi pastrata o perioada lunga de timp. ' Mazarea se fierbe in putina apa, pentru a pastra Vitamina C. Doctorul verde! ' Bogata in fibre, vitamina A, B3, B6, C, K, folati, fier, zinc, fosfor, mangan, magneziu, potasiu, proteine. ' Continutul de fibre o face utila in "curatareai intestinelor. Contine beta-caroten si luteina, benefice pentru sanatatea ochilor. ' Eficienta in anemie, datorita fierului. ' Combate oboseala, contribuie la intarirea sistemului imunitar. Mazare alsaciana Ingrediente: 300 g boabe de mazare conservata, 200 g ciuperci, o ceapa, 4 cartofi, 2 morcovi, 100 ml bulion, patrunjel verde, sare, ulei. Preparare: Se fierbe mazarea si se scurge, ceapa curatata se toaca marunt si, impreuna cu morcovii rasi, se pun la foc cu putina apa. Intre timp, cartofii se curata, se taie cubulete si se pun peste ceapa si morcovi impreuna cu ciupercile spalate si taiate marunt. Cand sunt toate fierte se adauga mazarea, bulionul, uleiul, sare si se mai lasa sa dea in clocot. Se serveste presarata cu patrunjel verde tocat. Pastai cu unt si smantana Ingrediente: un kg mazare pastai foarte tanara, doua linguri unt, doua linguri marar verde tocat, sare, o lingurita zahar, un pahar smantana. Preparare: Mazarea se curata, se spala, se fierbe putin in apa clocotita cu sare, se scurge si se pune intr-o cratita cu unt fierbinte in care s-a topit zaharul. Se presara verdeata, se agita cratita ca sa se amestece pastaile cu untul, se toarna smantana infierbantata si se serveste cu friganele, ochiuri etc. Se poate prepara si fara smantana. Mazare si linte cu sos de rosii Ingrediente: o cana mazare, 4 cartofi fierti si taiati cuburi, doua cani linte gatita, o ceapa taiata felii, doua catei de usturoi tocati, doua cani bulion, ulei, sare, coriandru, chimion, ghimbir, ¼ lingurita ardei iute tocat. Preparare: Se amesteca lintea si cartofii intr-un vas si se pun deoparte. Se incalzeste uleiul intr-o tigaie mare. Se adauga ceapa si usturoiul si se lasa pe foc potrivit doua minute, amestecand continuu. Se adauga mazarea, bulionul, condimentele si se lasa pe foc pana scade compozitia. Se pune si restul de legume in tigaie, se acopera si se mai lasa sa dea un clocot. Risi e bisi Ingrediente: un kg mazare, 200 g orez, 60 g bacon, o ceapa, un l supa de legume, parmezan ras, 30 g unt, ulei, sare, piper, patrunjel verde. Preparare: Se scot boabele din pastai si se spala. Ceapa se curata, se spala si se toaca. Se incinge ulei intr-o cratita si se taie cubulete baconul, care apoi se caleste in ulei impreuna cu ceapa si patrunjelul tocat. Cand ceapa s-a inmuiat, se pune mazarea si putina supa de legume si se lasa sa fiarba. Dupa 8-10 minute, se toarna restul de supa si se da in clocot. Cand supa clocoteste, se adauga orezul spalat si se fierbe amestecand din cand in cand. Cu putin timp inainte de a stinge focul, se pun untul si parmezanul. Se condimenteaza cu sare si piper, dupa gust. Crutoane cu piure de mazare Ingrediente: 4 felii paine prajite in unt, 150 ml smantana, 100 g unt, 200 g mazare, un morcov, un praz, 4 cepe, piper, sare, nucsoara. Preparare: Ceapa, morcovii si prazul taiate taie rondele se fierb 30 minute. Mazarea se fierbe separat, in apa cu sare. Se calesc in unt legumele si mazarea, apoi se adauga 100 ml de smantana, putina nucsoara, sare si piper. Compozitia se paseaza si se pastreaza la cald. Piureul se serveste pe paine prajita, ornat cu smantana ramasa. Pastravi umpluti cu icre Ingrediente: 6 pastravi, 200 g icre, 12 raci mari, 100 g ulei, sare, piper, 12 masline mari, pasta de ansoa, doua oua, o legatura de marar, lamaie, mustar. Preparare: Pastravii se curata, se scot oscioarele de pe burta, se spala bine, se presara cu sare si piper si se dau la cuptor 15 minute. Cand s-au racit, se umplu cu icre si se garnisesc cu raci si cu maslinele umplute cu pasta de ansoa. Ouale fierte tari se toaca marunt, se amesteca cu mararul tocat, ulei, mustar si zeama de lamaie si se toarna peste pastravi inainte de a fi serviti.
Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te la newsletter si saptamanal te vom tine la curent cu cele mai importante informatii!


Adauga comentariu:

caractere disponibile
capcha
trimite

Horoscop

21 Aprile - 20 Mai
Berbec Taur Gemeni Rac Leu Fecioara Balanta Scorpion Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Astăzi este o zi potrivită să stai de vorbă cu cei dragi, mai ales cu copiii, fiind dispus să le oferi atenţie şi să le...
Toate zodiile

Sondaj

Ce metoda folosesti pentru a-ti pastra inima sanatoasa?

Calculator de greutate ideala

cm
kg