Ursii polari sunt infometati

Ursii polari sunt infometati din cauza disparitiei ghetii arctice – acestia traiesc intr-un mediu indepartat, in special de majoritatea asezarilor umane. Pentru majoritatea biologilor, oportunitatile de observare a acestor animale sunt aproape egale cu zero. De fapt, principalele resurse ale oamenilor de stiinta pentru intelegerea comportamentelor de baza ale ursilor polari pe gheata marina sunt observatiile privind comportamentul ursului polar utilizand diverse echipamente, acestea fiind combinate cu cunostintele traditionale locale ale popoarelor indigene arctice.

Cu scaderile continue si prognozate ale ghetii marine arctice, exista o nevoie mai mare de a intelege modul in care ursii polari au nevoie de gheata. Intr-un studiu publicat, se observau date care aratau, pentru prima data, cata energie consuma acestia, mult mai multa decat au crezut initial oamenii de stiinta, de aproximativ 1.6 ori mai mult. Acest lucru evidentiaza dependenta lor de o dieta bogata in grasimi.

Unii ursi polari au aratat scaderi in ceea ce priveste ratele de supravietuire si chiar a starii corpului. Este greu de cuantificat direct mecanismele care conduc la aceste scaderi.
Cercetarile sugereaza ca ursii se deplaseaza pe distante mai mari decat au facut-o in istorie, ceea ce duce la un dezechilibru energetic care afecteaza negativ starea lor, dar si succesul in reproducere.

Imbunatatirile tehnologiei de cercetare a animalelor ofera oportunitati de a cunoaste metabolismul si comportamentul ursilor polari. Cu toate acestea, aceste tehnologii nu au fost concepute pentru a fi utilizate pe ursii polari in conditii de minus 30 de grade. De regula, echipamentele sunt distruse din cauza ghetii si, astfel, examinarile sunt esuate. In ciuda acestor provocari si dificultati, s-a reusit colectarea unor suite remarcabile de date privind metabolismul, comportamentele, ratele de hranire si modul de miscare ale ursilor polari.

Stilul lor de viata este impresionant: de exemplu, un urs ar putea sa mearga ore in sir cautand hrana si ar putea astepta minute in sir, asteptand sa apara o foca. S-a realizat un studiu pe 9 ursi, iar 5 dintre ei au pierdut masa in cele 8 pana la 11 zile in care au fost monitorizati. 4 dintre ei au pierdut aproape 10% din masa lor corporala, adica aproximativ 40 de kilograme. Ursii care au prins hrana si s-au hranit corecpunzator, au obtinut aproape 10% din masa lor corporala. Aceste modificari mari ale masei corporale intr-o perioada atat de scurta de timp reprezinta demonstratii izbitoare despre cat de mult se bazeaza ursii polari pe hrana si pe energie.

In mod semnificativ, a fost gasita o relatie puternica intre nivelul de activitate si metabolismul acestora. Ursii polari care erau mai activi si parcurgeau distante mai mari consumau foloseau mai multa energie decat ursii mai putin activi. Descoperirea consolideaza provocarile fiziologice cu care se confrunta ursii polari pe masura ce gheata se micsoreaza si devine din ce in ce mai fragmentata, deoarece prada devine mai putin disponibila, iar ursii trebuie sa devina mai activi si sa mearga distante mai mari.
Schimbarile climatice afecteaza in mod dramatic sistemele naturale, reprezentand una dintre cele mai mari amenintati a acestor habitate.

Lasa un raspuns

*

code