Ochiul malefic (The Evil Eye) – o privire de aproape
Ochiul rau/malefic este un tip specific de blestem magic. Se banuieste si se crede ca ar provoca vatamari, boli si chiar moarte. Toata lumea arunca o privire urata din cand in cand si, de obicei, ne gandim prea putin la aceasta treaba. De regula, cand aruncam o astfel de privire sau cand primim aceasta privire, ridicam din umeri si trecem mai departe, dar in unele locuri, aceasta “credinta” este luata foarte in serios si necesita “actiuni imediate” pentru a evita raul.
Ochiul malefic este privirea umana despre care se crede ca poate dauna cuiva sau chiar unui obiect. Vatamarea supranaturala poate aparea sub forma unei nenorociri minore sau a unei boli mai grave, a unei rani sau chiar a mortii.
Printre simptomele cauzate de ochiul malefic se numara si pierderea poftei de mancare, cascat excesiv, sughit, varsaturi si febra. Daca obiectul atacat este o vaca, laptele ei se poate usca sau daca obiectul este o planta sau un pom, acesta va muri. De asemenea, se spune ca ochiul rau provoaca o serie de alte maladii, inclusiv insomnie, oboseala, depresie si diaree.
In multe locuri, se spune ca “ochiul rau” provoaca probleme medicale, iar motivul pentru care o persoana cedeaza unei boli poate fi atribuita unui blestem (in loc de expunerea la un virus). Acesta poate afecta chiar si obiecte sau cladiri: un vehicul se poate descompune iremediabil, in timp ce o casa blestemata poate avea o infestare de insecte sau probleme cu acoperisul. Aproape orice lucru care merge prost sau orice obiect se strica poate fi pus pe seama “ochiului malefic”.
Ochiul malefic in istorie
Ochiul rau sau malefic este cunoscut de-a lungul istoriei. Este mentionat si in textele antice grecesti sau romane, precum si in multe opere literare celebre, inclusiv in proverbe celebre, de exemplu, proverbul 23:6 “Nu mananci painea celui care are un ochi rau, nici nu-ti doresti carnile sale delicioase”. Desi aceasta “credinta” este raspandita, nu este universala. Un sondaj intercultural a constatat ca 36% dintre culturi credeau in “ochiul malefic”.
Sa presupunem ca o persoana are ghinion, probleme de sanatate, un accident sau are parte de o anumita calamitate inexplicabila – toate erau puse pe seama privirii malefice si blestemului acestuia. Toate acestea erau raspunsuri la intrebarile celor in varsta pentru intrebarea “de ce se intampla aceste lucruri?”.
Toate acestea pornesc de la faptul ca acesti oameni considerau ca ochii au “puteri speciale” si ca sunt poarta catre sufletul unei persoane. Oamenii care aveau probleme cu ochii (ochii incrucisati, spasme incontrolabile sau ticuri), tulburari sau cei care se uitau cu ochii mijiti intotdeauna erau considerati ca poarta ghinion si fac rau. In mod similar, cei cu ochii neobisnuit de apropiati sau ochi de culori diferite erau deseori suspectati ca au ochi malefici.
Protectii si remedii
Cel mai bun mod de face fata ochiului malefic este sa il eviti in primul rand. Amuletele sunt purtate pentru a descuraja acest deochi si este des folosita culoarea albastra, simbolizand cerul sau evlavia. Pot fi preparate si farmece sau potiuni, iar des utilizat este usturoiul, despre care se spune ca ofera “protectie”. Multi din culturile care cred in aceste lucruri cauta samani, medici vrajitori sau vindecatori spirituali pentru a inlatura blestemul.
Este amuzant sa vedem “ochiul malefic” ca pe o credinta antica, deoarece aceasta nu joaca niciun rol in lumea din secolulul nostru, dar unii afirma ca nu trebuie considerata o credinta superstitioasa de moda veche, de interes doar pentru antichitate, deoarece “ochiul malefic” continua sa fie un factor puternic care afecteaza comportamentul a nenumarate milioane de oameni din intreaga lume.
Desi este o superstitie inofensiva, in anumite situatii poate fi considerata periculoasa, deoarece de fiecare data cand o persoana crede ca o alta i-a facut rau – fie ca este natural, fie supranatural, exista potentialul de retributie. Sa nu uitam ca de-a lungul secolelor, multe persoane au fost atacate, batute si ucise deoarece au aruncat un “ochi rau”.