O banana lipita cu banda adeziva pe perete s-a vandut cu 120.000 de dolari

O simpla banana oarecare lipita cu o bucata de banda adeziva pe un perete este pusa in vanzare la un pret de 120.000 de dolari (91,295 lire sterline) la targul de arta Basel Miami Beach.  Banana lipita pe perete este opera artistului italian Maurizio Cattelan si poarta numele “Comedian”.

Opera de arta este realizata dintr-o banana cumparata dintr-un aprozar oarecare din Miami si o singura bucata de banda adeziva, care a fost folosita sa o fixeze pe perete.

Un comunicat de presa a explicat faptul ca artistul a venit cu aceasta idee acum un an, in timp ce medita la conceptul unei sculpturi in forma unei banane.

De fiecare data cand calatorea, aducea cu el o banana si o lipea cu banda adeziva pe peretele camerei sale de hotel pentru a-l inspira“, a spus un purtator de cuvant al galeriei de arta. “A realizat cateva modele: primul din rasina, apoi din bronz si apoi bronz pictat, pana cand intr-un final s-a intors la ideea initiala a unei banane adevarate”.

Exista trei versiuni ale operei, conform reprezentantilor galeriei, si toate trei au fost puse la vanzare. Doua dintre ele au fost deja vandute, prima ajungand la un pret de 150.000 de dolari.

Fondatorul galeriei de arta Emmanuel Perrotin a declarat pentru CNN ca bananele sunt “un simbol al comertului international, un cuvant cu doua intelesuri, cat si un imbold catre buna dispozitie”.
El a mai adaugat ca lucrarile lui Cattelan sunt in general obiecte banale transformate in “instrumente atat pentru desfatare cat si pentru critica”.

Una dintre operele artistului italian, un vas de toaleta din aur de 18 carate (functional), cu o valoare estimata de 8 milioane de dolari, a tinut prima pagina a ziarelor in luna Septembrie cand a fost furata din palatul Bleinheim din Anglia.

Lasa un raspuns