Incalzirea globala ar putea creste riscul de nastere prematura

Incalzirea globala ar putea creste riscul de nastere prematura, afirma cercetatorii.

Conform unui studiu publicat in Nature Climate Change, aproximativ 25.000 de bebelusi din SUA s-au nascut intre 1969 si 1988 cu doua saptamani mai devreme de termenul normal, ceea ce inseamna 150.000 de gestatie pe an care sunt pierdute. Si toate aceste nasteri premature au avut loc intr-o perioada de canicula.

Oamenii de stiinta nu pot inca explica exact care este corelatia dintre vremea torida si nasterile premature, dar suspecteaza faptul ca are de-a face cu oxitocina, hormonul care este prezent pe parcursul travaliului si al nasterii in organism.

Studii mai vechi facute pe animale au relevat faptul ca femelele produc mai multa oxitocina cand sufera de caldura.
Un alt motiv ar putea fi stresul cardiovascular care se manifesta in timpul zilelor caniculare, afirma Alan Barreca, de la Institutul pentru Mediu si Durabilitate din cadrul Universitatii California-Los Angeles.

Complicatii posibile?

Desi multi parinti ar putea fi entuziasmati la gandul de a-si vedea copilul mai devreme, oamenii de stiinta avertizeaza in privinta riscurilor nasterii premature.

Studiile recente au aratat ca nou nascutii prematuri au un risc crescut de a dezvolta afectiuni precum astmul sau vor avea intarzieri de dezvoltare ce pot influenta negativ chiar viata lor ca adulti.

Alte riscuri pe termen lung, conform specialistilor de la Clinica Mayo, sunt paralizia cerebrala, probleme de vedere si auz, tulburari de invatare si comportament si sindromul mortii subite la bebelusi.

Incalzirea globala

Echipa lui Alan Barreca a descoperit ca o rata crescuta a nasterilor premature apare cand temperaturile depasesc 32,5 grade Celsius. Din cauza incalzirii globale, cercetatorii previzioneaza ca mai mult de una din 100 de nasteri vor fi afectate de temperatura.
Barreca se teme de potentialul impact al acestui lucru. Cifra poate sa nu fie una de speriat, insa este totusi o tendinta ingrijoratoare.
Tot el a mai afirmat ca instalarea unui sistem de aer conditionat ar putea furniza o oarecare protectie femeilor gravide aflate in ultimul trimestru de sarcina, dar acest lucru nu este de dorit intrucat genereaza costuri si consum de energie crescut. Ar fi, deasemenea, o povara financiara pentru familiile nevoiase.

Cu toate acestea, Andrew Shennan, profesor de obstetrica la Colegiul King din Londra, care nu a fost implicat in studiu, subliniaza faptul ca in ciuda legaturii observate intre temperaturile extreme si rata crescuta a nasterilor premature, cauza este inca una necunoscuta.
El a reamintit si faptul ca exista o larga varietate de temperaturi pe Glob, cu toate acestea, multe femei nasc dupa o sarcina de o durata normala de 40 de saptamani, asa incat este “putin probabil sa fie un important factor de risc pentru orice individ”.

Cercetatorii previzioneaza ca temperatura medie a Pamantului ar putea creste cu pana la trei grade Celsius pana la sfarsitul secolului 21. Pe langa o rata crescuta a nasterilor premature, oamenii de stiinta avertizeaza si asupra nivelului crescut al apelor oceanelor ce vor genera mutarea a milioane de rezidenti ce locuiesc pe malurile marilor si oceanelor.
Luna trecuta, aproximativ 11.000 de oameni de stiinta au facut un apel la liderii politici ai lumii sa ia masuri in privinta situatiei climei pana nu este prea tarziu.

Lasa un raspuns