Dieta saraca poate duce la orbire

Un caz mediatizat a aratat cum un tanar, care facea mofturi in ceea ce priveste mancarea, a orbit, fiind un caz extrem de grav si complicat.

Cercetatorii de la Universitatea Bristol care au examinat cazul, au recomandat sa se ia in considerare neuropatia optica nutritionala la pacientii cu simptome neexplicate in ceea ce priveste mancarea si dieta deficitara, in vederea pierderii permanente a vederii.

Neuropatia optica nutritionala este o disfunctie a nervului optic. Starea este reversibila, asta numai in cazuri in care este depistata la timp. In schimb, daca nu este tratata, poate duce la deteriorarea structurala permanenta a nervului optic si ulterior, la orbire. In tarile dezvoltate, precum Marea Britanie, cele mai frecvente cauze ale neuropatiei optice nutritionale sunt problemele intestinale sau medicamentele care interfereaza cu absorbtia diverselor substante nutritive importante din stomac. Cauzele pur dietetice sunt mai putin frecvente, deoarece alimentatia este buna, dar in alte parti ale lumii, saracia, razboiul si seceta sunt legate de malnutritie, ceea ce creste rata mare de neuropatie optica nutritionala.

Oamenii de stiinta au examinat cazul adolescentului care se plangea de anumite simptome, prima vizita medicala fiind din cauza oboselii. Legatura dintre nutritie si vedere a fost identificata destul de tarziu, iar pana in acel moment deja deficienta vizuala devenise permanenta. Acest tanar nu dadea semne vizibile de malnutritie si nu lua medicamente. Testele initiale au aratat atat o anemie macrocita, cat si niveluri scazute de vitamina B12, care au fost tratate cu injectii cu vitamina B12 si sfaturi cu privire la dieta lui.

Cand pacientul a vizitat medicul un an mai tarziu, pierderea auzului si simptomele pierderii vederii se agravasera progresiv pana la varsta de 17, ceea ce a dus in final la orbire, dar fara cauze depistate. Cercetarile ulterioare au descoperit ca pacientul avea o deficienta de vitamina B12, un nivel scazut de cupru si seleniu, o reducere semnificativa a nivelului de vitamina D si a densitatii minerale osoase, dar un nivel ridicat de zinc. De la inceputul scolii, pacientul consumase o dieta limitata la chipsuri, paine alba si carne de porc procesata. In momentul in care starea pacientului a fost diagnosticata, pacientul a avut o vedere permanent afectata.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca alimentatia pacientului dar si aportul limitat de vitamine si minerale nutritive sunt principalele cauze care au dus la aparitia neuropatiei optice nutritionale. Acestia sugereaza ca, pe viitor, aceasta afectiune ar putea deveni foarte raspandita avand in vedere ca deja consumul de junk food este in crestere, iar popularitatea veganismului nu este complet corespunzatoare pentru a preveni deficienta de vitamina B12.

Medicii evidentiaza impactul dietei asupra sanatatii fizice si mentale, precum si faptul ca un istoric dietetic ar trebui sa faca parte din orice examen clinic de rutina. Aceste lucru pot evita un diagnostic de neuropatie optica nutritionala.

Lasa un raspuns