Leacuri nestiute pe baza de… ceapa! Retete care te vor ajuta!

Ceapa contine un nivel ridicat de vitamina C, potasiu, fosfor, sodiu, fier, sulfur, iod, magneziu si calciu. Este de asemenea, o foarte buna sursa de antioxidanti.
Este o leguma gustoasa si apreciata atat in bucatarie, fiind folosita intr-o varietate foarte mare de preparate cat si in salate.
Pe langa benficiile culinare ale cepei, aceasta are nenumarate alte intrebuintari pe care nu le stiai si in care iti poate fi de folos.

Tonica, terapeutica, anti-infectioasa, aceasta leguma este un aliment consumat din cele mai vechi timpuri. Daca adaugam faptul ca se recomanda ca factor de sanatate si longevitate, speram ca te-am convins sa o consumi cat mai des

Proprietatile cepei

Ceapa este un excelent stimulent al sistemului nervos, hepatic, renal, are un puternic efect diuretic, este adjuvant in expectoratie, vermifug, hipoglicemiant, dizolvant si eliminator al ureei si al clorurilor, afrodisiac, antiseptic si anti-infectios, calmeaza durerea, antireumatic etc.

Ceapa este si un foarte puternic antibiotic natural si poate fi folosita cu succes in cazul viermilor intestinali.

Ceapa are efecte curative asupra pielii, cataplasmele cu ceapa fiind folosite inca din cele mai vechi timpuri pentru vindecarea cicatricilor.

Este un antitusiv si un sedativ cu efect de calmare si hipnotic usor.

Leacuri cu ceapa

Nelipsita din preparatele traditionale, ceapa este si un remediu naturist nestiut de multi.

  • In caz de diaree se face un decoct din foi de ceapa uscata, din care se bea cate o jumatate de litru pe zi.
  • Poti masa zona in care te-a intepat o insecta cu suc stors dintr-o ceapa. Inflamatia va disparea rapid si pruritul se va diminua.
  • O ceapa cruda servita intr-o salata sau ca garnitura la cina, seara inainte de culcare te va ajuta in cazul in care suferi de insomnii.
  • In caz de degeraturi, arsuri si negi se pun comprese cu suc de ceapa pe zona afectata. Tot pentru degeraturi, dar si panaritiu si furunculoza se foloseste ceapa coapta – se pune ceapa in cuptor, se lasa pana se inmoaie si se aplica apoi pe locul afectat.
  • In sezonul rece, cand bantuie gripa, te poti proteja cu un macerat din ceapa din care trebuie sa consumi cate un pahar la pranz si unul seara.
  • Daca suferi de reumatism sau guta poti prepara un decocot din doua cepe intregi necuratate de coaja (doar spalate bine), care se pun la fiert intr-o cana si jumatate de apa, timp de un sfert de ora. Se bea decoctul cald, indulcit sau nu, pe stomacul gol.
  • Chiar si diabeticii beneficiaza de efectele curative ale cepei, ei putand lua 10-15 picaturi de tinctura de ceapa pe zi.
  • Si in cazul unei crize de panica o ceapa poate ajuta mult. Taie pe din doua o ceapa si inspira puternic. Chiar daca te va face sa lacrimezi, in acelasi timp va avea si un puternic efect sedativ asupra sistemului nervos.
  • In caz de tuse persistenta, siropul de ceapa face minuni. Curata o ceapa galbena si tai-o feliute subtiri. Adauga o cana de apa si doua linguri de zahar si da intr-un clocot acest amestec. Strecoara apoi siropul rezultat si trateaza tusea cu cate o lingura din acesta.

Lasa un raspuns