Cum vede lumea un stangaci? Stiai asta?!
Lumea din jurul nostru poate parea foarte diferita pentru un stangaci fata de cum o vad majoritatea oamenilor care folosesc preponderent mana dreapta.
Cele doua jumatati ale creierului nostru coordoneaza in mod diferit miscarile noastre. Dreptacii utilizeaza partea dreapta a creierului pentru a recunoaste o imagine, insa daca se focuseaza pe anumite detalii folosesc partea stanga a creierului.
La stangaci lucrurile stau invers. Cercetatorii au descoperit ca 95% dintre dreptaci si doar 70% dintre stangaci folosesc jumatatea stanga a creierului pentru procesele de vorbire.
Emisferele creierului
Cele doua jumatati ale creierului uman sunt denumite stiintific emisfere. Emisfera stanga este cea responsabila cu gandirea logica si perceperea detaliilor. Tot ea coordoneaza si vorbirea.
Emisfera dreapta este partea din creierul nostru unde iau nastere gandurile, cu care simtim intuitiv, care ne ajuta sa percepem lumea inconjuratoara si emotiile, precum si casa fanteziei si imaginatiei.
Atunci cand esti stangaci, emisfera dreapta a creierului, cea creativa este cea care domina actiunile tale. De aceea, in special stangacii exceleaza in domeniile artistice.
Predispozitia de a folosi mana stanga in detrimentul folosirii mainii drepte nu reprezinta un defect care trebuie corectat. Tendinta de a folosi mana dreapta sau stanga poate fi observata inca din copilarie, din momentul in care cel mic incepe sa isi foloseasca mainile. Este foarte important ca parintii sa nu influenteze in nici un fel predispozitia copiilor de a folosi o anumita mana.
Daca vei forta un stangaci sa se foloseasca exclusiv de mana dreapta, asta poate genera nenumarate probleme pe termen lung. In timp vor aparea probleme de lipsa de atentie la scoala, copilul va avea intarzieri de dezvoltare in diverse arii. Chiar problemele de enurezis nocturn (cand copilul face pe el in pat noaptea) pot avea drept cauza aceasta situatie.
Cercetatorii au descoperit chiar ca stangacii sunt mai predispusi la alergii, la boli autoimune, la dependenta de droguri, epilepsie, depresii, schizofrenie si tulburari de somn. De asemenea, exista si studii care au demonstrat ca stangacii au o orientarea mai slaba in spatiu, provocand astfel mai multe accidente.