Acneea – cauze si remedii

Deja toata lumea stie ce este acneea: o afectiune cronica, inflamatorie a pielii care provoaca eruptii (pete si/sau cosuri) pe fata, dar si pe gat, umeri, spate, gat, piept sau brate.
Este o afectiune frecvent intalnita la milioane de oameni: doar in America, anual, aproximativ 50 de milioane de oameni sunt afectati.

In acnee sunt incluse toate tipurile de cosuri, puncte negre, chisturi sau noduli. Acneea apare in special in perioada pubertatii, in momentul in care glandele sebacee sunt active. De regula, nu este periculos, dar de cele mai multe ori lasa cicatrici asupra pielii.

Aceste glande produc ulei, fiind stimulate de hormoni produsi de glandele suprarenale, atat la femei, cat si la barbati.
Acneea apare cel mai des la persoane cu varste cuprinse intre 12 si 30 de ani.

Cateva aspecte despre acnee:

  • acneea este o boala a pielii care implica glandele care produc ulei, de la baza foliculilor de par
  • afecteaza 3 din 4 persoane cu varste intre 11 si 30 de ani
  • nu este o boala periculoasa, dar lasa urme pe piele
  • tratamentul este divers, poate fi sever si persistent

Factorii de risc includ atat genetica, cat si ciclul menstrual, anxietatea, stresul, machiajul pe baza de ulei si clima.

Cauze

Pielea umana are pori, iar acestia sunt conectati la glandele de sub piele. Foliculii conecteaza glandele la pori, foliculii fiind mici saci care produc si secreta lichid. Lichidul uleios produs de catre glande se numeste sebum.

Sebumul transporta celulele moarte ale pielii prin foliculi, pana la suprafata pielii. Firele de par cresc prin foliculii din piele. Cosurile apar atunci cand acesti foliculi se blocheaza, iar uleiul se acumuleaza sub piele. Astfel, celulele pielii, sebumul si parul se aglomereaza in acel loc ca un dop. Acest dop se infecteaza cu bacterii si astfel se va inflama. Un cos se va dezvolta atunci cand dopul incepe sa se descompuna.

Bacteriile care traiesc pe piele si care contribuie la infectia cosurilor se numesc propionibacterium. Cercetarile sugereaza ca severitatea si frecventa acneei depind foarte mult de tulpina bacteriilor. Nu toate bacteriile acneice declanseaza cosuri, anumite tulpini chiar ajuta la mentinerea pielii fara iritatii.

Factorul principal in declansarea acneei este considerat a fi cresterea nivelului de androgeni. Androgenul este un tip de hormon al carui nivel creste inca de la inceputul adolescentei. La femei acesta se tranforma in estrogen.
Cresterea nivelului de androgen face ca anumite glande de sub piele sa se mareasca, si astfel, sa produca mai mult sebum. Sebumul excesiv descompune peretii celulari ai porilor, determinand astfel cresterea bacteriilor.

Remedii naturale

Pe piata, dar si in mediul online, intalnesti o multime de remedii sugerate pentru tratarea acestei probleme, dar multe dintre ele nu sunt sustinute de cercetare.
Oamenii de stiinta au descoperit faptul ca dieta joaca un rol foarte important in ameliorarea aparitiei cosurilor. O dieta cu o buna aprovizionare cu vitamina A, E si zic poate avea un risc mai mic de aparitie al acneei severe.
Exista cateva remedii naturiste pe care le poti incerca si astfel, daca vei observa imbunatati asupra pielii tale, le poti folosi mai des:

Ulei de arbore de ceai
Anumite studii realizate pe 60 de pacienti au dovedit ca uleiul de arbore de ceai ajuta la tratarea acneei usoare pana la cea moderata.

Ceai
Polifenolii din ceai, inclusiv din ceaiul verde, sunt benefici in reducerea productiei de sebum si tratarea acneei. De recomandat sa te documentezi putin inainte deoarece este indicat sa utilizezi compusii extrasi din ceai mai degraba, decat folosirea directa a ceaiului.

Creme/seruri hidratante
Cremele hidratante calmeaza pielea, in special a persoanelor care urmeaza un tratament sever al acneei, cum ar fi isotretinoina.
Acestea contin aloe vera, ceea ce inseamna o concentratie mare de efecte antiinflamatoare si de efecte linistitoare.

Creme si solutii

Acneea usoara se poate trata cu medicamente sau diverse geluri, dar si sapunuri speciale, creme si lotiuni care pot fi aplicate direct pe zonele problematice.
Aceste creme/solutii contin ingrediente active, precum rezorcina, care ajuta la descompunerea punctelor negre si a punctelor albe, acid salicilic care de asemenea ajuta la descompunerea punctelor negre si albe, dar ajuta si la reducerea inflamatiei si umflaturilor, tretinoina care ajuta la deblocarea porilor, acid azelaic care intareste celulele care aliniaza foliculii si care opreste eruptiile de sebum si reducere cresterea bacteriilor si peroxid de benzoil care ucide bacteriile si care incetineste producerea de sebum.

Exista sute de creme pe piata, dar multe din ele sunt recomandate si pentru rozacee si din acest motiv este recomandat intai sa iei legatura un medic dermatolog care sa iti ofere un tratament special pentru tine si problemele pe care le ai.

Unele preparate pot provoca iritatii ale pielii, roseata sau chiar arsuri. Este foarte important sa consulti un medic!

Lasa un raspuns