Triskaidekafobia sau frica de numarul 13 – de ce trezeste teama?

De ce este teama de numarul 13? Ce radacini are aceasta superstitie ca ceva rau ti se va intampla intr-o zi de 13 sau daca locuiesti la numarul 13?
De-a lungul istoriei, numarul 13 a capatat statutul unui simbol numeric foarte puternic inca din antichitate.

De unde vine teama de 13?

Ziua de 13 era considerata de oamenii din antichitate purtatoare de ghinion deoarece urma dupa 11 care era numarul dezvoltarii spirituale si dupa 12 care era numarul perfectiunii. Deci 13 era considerat distrugatorul spiritualitatii si perfectiunii.
Anumite intamplari din istoria omenirii au intarit aceasta credinta.
Astfel, in anul 1307 au fost arestati Cavalerii Templieri intr-o zi de 13, cartea de tarot cu numarul 13 este cartea mortii iar zeul inselaciunii – Loki, din mitologia scandinava era si el cel de-al treisprezecelea zeu.

Se mai aminteste de catre cei care considera cifra 13 ca fiind cu ghinion faptul ca, la Cina cea de Taina au stat la masa 13 persoane, cei 12 apostoli si Iisus. Se stie ca urmarea a fost crucificarea Mantuitorului.
Credinta in superstitii, avertizeaza psihologii este ea in sine cea care poate atrage evenimente negative. Astfel ca cei care sunt convinsi ca ziua de 13 le va purta ghinion au ei insisi tendinta de a influenta destinul sa le scoata in cale lucruri neplacute si sa genereze evenimente nedorite.

Lasa un raspuns