Paine de casa cu cartofi, o reteta secuiasca delicioasa!

Vrei sa inveti cum sa faci o paine de casa cu coaja subtire si doar usor crocanta, foarte pufoasa si fina si care nu se intareste cand se raceste dupa ce o scoti din cuptor?

Painea de casa cu cartofi este o reteta secuiasca, simpla de facut si cu un rezultat excelent si spornic. Miezul acestui tip de paine este pufos, moale si buretos, moale si nu se sfarama cand se taie felii.

Ingrediente necesare:

1 kg faina

500 grame cartofi

2 lingurite sare

1 pliculet drojdie uscata (7 g)

1 lingurita de zahar

50 ml ulei

500 ml apa

Preparare:

Primul lucru pe care il ai de facut este sa cureti cartofii si sa-i tai cubulete (ca pentru piure). In apa de fiert cartofii adaugi o lingurita de sare.

Spumuieste cartofii si lasa-i sa fiarba foarte bine pana cand se sfarama atunci cand ii intepi cu o furculita. Dupa ce scurgi apa in care au fier cartofii trebuie sa-i pasezi cat mai bine posibil pentru a obtine un piure foarte fin. Atentie! Cea mai buna varianta este cea traditionala, cu un tel de zdrobit cartofii, nu cu mixerul sau robotul de bucatarie pentru ca vor deveni cleiosi.

Faina este bine sa o cerni in prealabil intr-un castron mare si sa o amesteci bine cu drojdia uscata si zaharul. Piureul de cartofi il subtiezi cu 300 ml de apa sau lapte (daca nu tii post) si adaugi 2 lingurite de sare.

Amesteci faina cu piureul si framanti bine. Daca aluatul este prea vartos poti sa mai adaugi putina apa calduta. Ulterior adaugi si uleiul treptat si framanti in continuare aluatul.

Pentru a obtine o paine pufoasa este indicat sa framanti aluatul minim 10 minute. Dupa framantare, acoperi castronul cu un prosop de bumbac sau un stergar de in daca ai asa ceva si il lasi intr-un loc cald sa dospeasca aluatul.

Perioada minima necesara pentru dospirea aluatului este de 30 de minute.

Cand aluatul s-a umflat suficient si e pufos, il scoti din castron si-l asezi in tavi (de orice forma doresti, cele dreptunghiulare clasice de cozonac sau chec, sau rotunde de tort).

Mai lasi la dospit in continuare in formele acoperite cu panza inca 20-30 minute, apoi ungi cu ou batut pe deasupra si bagi preparatul in cuptorul preincalzit si coci la 180 de grade.

Durata de coacere a painii este de aproximativ 30-40 minute, dar in functie de cuptor poate diferi asa ca este recomandat sa faci testul cu scobitoarea. Cand nu se mai lipeste aluat pe scobitoare, painea este gata.

Pofta buna!

Lasa un raspuns