Din ce cauza unii oameni sunt stangaci?

Care sunt motivele pentru care unii oameni sunt stangaci si de ce sunt mai putini la numar decat cei care isi folosesc mana dreapta?

Cercetatorii care studiaza aceste aspecte sunt de acord ca preferinta de a utiliza mana (dreapta, fata de stanga) este produsa din cauze biologice si, cel mai probabil, genetice. Teorii genetice sustin ca selectia naturala evolutiva a produs majoritatea schimbarilor cu control de vorbire si limbaj, in emisfera stanga a creierului.

Emisfera stanga controleaza, de asemenea, miscarile mainii drepte si, in special, miscarile necesare pentru producerea limbajului scris. Aproximativ 85% dintre oameni isi folosesc mana dreapta. Aceste teorii incearca sa explice prezenta persistenta si continua a unei minoritati de stanga, cei 15% dintre oameni care sunt stangaci.

Se explica acest lucru afirmand ca exista 2 alele sau doua manifestari ale unei gene cu aceeasi locatie genetica. Una dintre aceste alele este o gena D, pentru dextral adica dreapta, iar cealalta alela este o gena C, pentru casual. Gena D este cea mai frecventa intalnita in randul populatiei si apare mult mai frecvent deoarece face parte din mostenirea genetica a unui individ. Gena D promoveaza preferinta dreapta la majoritatea oamenilor, gena C fiind mai putin probabil sa apara in cadrul bazei de gene, fiind determinata aleatoriu. Indivizii cu gena C vor avea o sansa de 50% de a fi dreptaci si o sansa de 50% de a fi stangaci.

Aceste teorii sunt intrigante deoarece ele pot explica faptul ca latura preferintei mainii a indivizilor cu gena C este influentata de presiuni culturale si sociale externe. Daca baza genetica familiala contine gene C, atunci folosirea uneia dintre maini poate fi influentata si de presiunile antrenamentului, dar si alte interventii de mediu care favorizeaza utilizarea unei maini in defavoarea celeilalte.

Aceasta locatie a genelor care determina aceste preferinte contin alele din partea fiecarui parinte, iar diferitele combinatii genetice posibile tind sa favorizeze indivizii dreptaci. Aceste combinatii genetice lasa o majoritatea covarsitoare de oameni care isi folosesc mana dreapta si o minoritate de stangaci.

Lasa un raspuns