Cum sa faci dulceata de… lapte

Inainte sa inveti cum se face, haide sa iti povestim ce este defapt dulceata de lapte sau “dulce de leche” dupa denumirea originala. Este un preparat dulce si cremos, originar din America de Sud. Poate avea o consistenta fluida sau cristalizata, in functie de preparare si durata de pastrare. Se tine in borcane inchise ermetic la frigider si se poate folosi ca garnitura pentru clatite, la inghetata sau diverse prajituri si preparate dulci.

Cum faci dulceata de lapte:

Pentru a prepara asa ceva ai nevoie de doar doua ingrediente: lapte foarte gras, preferabil lapte proaspat muls de vaca sau lapte cu 3,5% grasime de la magazin. Nu iese cu lapte UHT.

Ai nevoie de 1 litru si jumatate de lapte si de 1250 grame de zahar tos.

Pentru aroma vei folosi un pliculet de zahar vanilat, o lingurita cu esenta de vanilie sau un baton de vanilie, dupa cum preferi.

Si, ca la orice preparat dulce caruia vrei sa-i sporesti dulceata, nu uita de un praf de sare.

Cel mai bine este sa folosesti o oala inalta despre care stii sigur ca nu este aderenta (nu se lipeste laptele de fund la fiert). Lasi laptele la fiert impreuna cu zaharul si amesteci pana se topeste. Apoi astepti ca laptele sa dea in clocot si reduci focul.

Ai grija sa nu dea laptele in foc!

Trebuie sa amesteci des cu o spatula de silicon sau o lingura de lemn. Prima etapa este formarea laptelui condensat. Ulterior, preparatul va incepe sa capete o culoare maronie. Din acel punct, trebuie sa mai stea la fiert maxim 5-10 minute.

Intregul proces dureaza cam doua ore si jumatate insa variaza si in functie de diametrul oalei, daca e o oala mare cu gura larga, suprafata de evaporare este mare si se va fierbe mai repede.

Vanilia si sarea se adauga la final, in ultimele minute de fierbere.

Dulceata de lapte va avea o consistenta groasa dar fluida. Se toarna in borcane care se infileteaza dupa ce s-a racit bine. Se pastreaza la frigider.

Lasa un raspuns