Cu ce fel de biberoane si cu ce lapte erau hraniti bebelusii preistorici?
Arheologii au descoperit urme ale unor biberoane preistorice din ceramica datand de acum 7000 de ani. Descoperirile au fost facute in zonele din Europa in care societatile umane incepusera sa devina stabile si faceau trecerea de la statutul de vanatori la cel de agricultori, la inceputul perioadei Neolitice.
Cu varfuri inguste si forme atragatoare, aceste vase minuscule de ceramica erau potrivite pentru manutele mici ale bebelusilor. Dar ce beau copilasii din ele?
Conform unui nou studiu publicat in jurnalul Nature, cel putin unele comunitati din sudul Germaniei isi hraneau bebelusii ale caror mame murisera, sau nu puteau alapta din diverse motive, cu lapte de animale, cu aproximativ 3000 de ani in urma.
Mamele preistorice alaptau pana la 5 ani
Se stie ca populatiile de vanatori care-si procurau hrana prin uciderea animalelor sau adunarea de fructe si legume salbatice isi alaptau copiii pana la varsta de cinci ani. Cercetarile efectuate cu ajutorul analizelor izotopice au aratat ca primii fermieri din Europa Neolitica isi intarcau copiii in jurul varstei de doi-trei ani. Cum alaptarea se stie ca genereaza probleme de fertilitate, mamele care alapteaza neputand ramane usor gravide, intarcatul la varste mai mici devenea esential pentru a creste rata natalitatii.
Pana acum insa, cercetatorii nu aveau probe clare ca sa arate ce anume beau sau mancau bebelusii care erau intarcati.
Julie Dunne, un savant specializat in arheologie biomoleculara de la Universitatea din Bristol si autorul unui nou studiu pe aceasta tema, considera ca este posibil ca oamenii din comunitatile de agricultori care cresteau animale domestice sa fi inceput sa-si hraneasca bebelusii cu lapte de animale.
Biberoane preistorice descoperite in mormintele unor copii
Pentru a verifica aceasta teorie, Dunne si colegii sau au analizat reziduuri alimentare stravechi care au ramas de secole in interiorul a trei vase de ceramica poroasa sub forma unor mici biberoane, vase ce au fost descoperite pe situri arheologice in Germania.
Unul dintre aceste vase a fost descoperit in mormantul unui copil care a trait langa Augsburg (1200-450 I.Hr.), iar alte doua au fost ingropate alaturi de ramasitele altor copilasi din epoca de Fier (800 – 450 I.Hr.).
Hranirea copiilor mici cu lapte de animale aducea cu siguranta grave probleme de sanatate, noteaza in cercetarile sale Dunne si colegii sai, si nu era potrivit pentru o inlocuire totala a alaptarii. Laptele de vaca spre exemplu, are globule de grasime mult mai mari decat laptele matern si era mult mai greu de digerat de catre copii. Consumul de lapte de la animale expunea de asemenea copiii la infectii cu diversi agenti patogeni sau alte boli infectioase.
Hranirea cu biberonul si lapte de animale nu era sanatoasa
Biberoanele din ceramica poroasa, cu spatiile inguste si greu de spalat din interior permiteau cel mai probabil bacteriilor sa se dezvolte in ele nestingherite.
Unii cercetatori avertizeaza sunt insa impotriva acestei teorii si spun ca nu putem presupune ca hranirea bebelusilor cu lapte de animale era o practica raspandita bazandu-ne doar pe dovezile despre care am vorbit anterior, mai ales daca luam in calcul faptul ca aceste biberoane preistorice provin din mormintele unor copii care au murit de mici.
Alaptarea este cea mai buna pentru bebelusi
“Nu cred ca aceste comunitati stravechi aveau dubii privind valoarea nutritiva a laptelui matern”, afirma Daniel Sellen, un antropolog de la Universitatea din Toronto care studiaza hranirea bebelusilor si nu a fost implicata in acest studiu. “Vorbim despre mormintele unor copilasi care au decedat in copilaria mica. Nu stim de ce boli sufereau. Poate ca mamele lor murisera si de aceea era nevoie sa fie hraniti cu biberonul lapte de animale. Sau poate au murit tocmai din cauza hranirii cu lapte de animale ori s-au imbolnavit de la el”.
Subliniind aceeasi idee, Ellen Kendall, un bioarheolog de la Universitatea Durham, care studiaza sanatatea si dietele copiilor de-a lungul timpului, considera ca hranirea cu biberonul era in vremurile preistorice doar o masura luata in caz de extrema necesitate cand mama nu-si putea alapta bebelusul.
Pentru mai multe detalii, citeste articolul pe National Geographic
(Sursa foto: National Geographic)