Ce se afla in spatele cosmarurilor sau fenomenelor paranormale?!

Daca credeti in paranormal, s-ar putea sa nu fiti surprinsi daca auziti povesti despre persoane dragi decedate aparute in timpul noptii sau alte intamplari deosebite, nu?!

Nenumarati cercetatori au studiat rapoarte despre experiente paranormale. Multe dintre aceste experiente au inceput in momentul in care persoanele s-au asezat pe pat, pregatindu-se pentru somn. Atunci a fost momentul in care neobisnuitul s-a intamplat – prezenta unui spirit, aparitia unui demon sau pur si simplul camera devenea ciudata dintr-o data.

Multe persoane care au experimentat aceste situatii au raportat faptul ca se simteau lipite de saltea, fiind incapabile sa se deplaseze. Multi s-au considerat persoane paranormale dupa aceste situatii, dar de fapt, anumite fenomene precum paralizia somnului ofera alternative la explicatiile paranormale pentru astfel de aparitii.

Paralizie in somn

Cand dormim, trecem prin diverse etape. Noaptea incepe cu un somn progresiv. Aceasta paralizie reprezinta situatia in care respectiva persoana este constienta, dar se afla in incapacitatea de a se misca. Apare doar atunci cand o persoana face trecerea din etapa de veche in etapa de somn profund.

Deseori au existat situatii in care persoanele au avut si sentimente de sufocare sau presiune. Aceste persoane pot experimenta chiar si halucinatii, asemanatoare viselor si au tendinta de a se misca violent.

Aceasta situatie este destul de comuna care apare la aproximativ 8% dintre oameni (desi estimarile variaza dramatic). Aceasta paralizie poate fi chiar indusa la unele persoane si perturbarea somnului in anumite moduri specifice. Anumiti cercetatori cred ca aceste lucruri explica un numar destul de mare de relatari paranormale. Informatiile despre paralizia somnului sensibilizeaza foarte mult publicul larg, dar trebuie sa fie clar inteles ca aceasta este o plangere destul de comuna. Anumite explicatii genetice, dar si de mediu, relateaza de ce unii oameni sunt mai predispusi decat altii sa experimenteze aceasta paralizie. O serie de variabile asociate cu aceasta experienta comuna includ stres, traume, dificultati psihice sau boli fizice.

Sindromul capului care explodeaza

Lasand paralizia deoparte, cum mai explica cercetatorii aceste fenomene paranormale? Unele persoane descriu ca in momentul in care adorm, in toiul noptii sau atunci cand se trezesc aud explozii sau sunete destul de puternice, precum tunete, impuscaturi, usi trantite. Unele dintre aceste persoane prezinta chiar si simptome vizuale, adica relateaza cum observa imagini luminoase, precum un fulger care dureaza o secunda sau doua.

Din nou, aceste lucruri au fost explicate prin sindromul capului care explodeaza. Acest sindrom este o boala care ii baga in ceata pe medici. Acest termen a fost creat de catre neurologul JMS Pearce. In momentul in care adormim, formarea reticulara a trunchiului creierului (partea creierului implicata in constiinta) incepe de obicei sa inhibe capacitatea noastra de a ne misca, de a vedea sau de a auzi lucruri. Atunci cand simtim o “lovitura” in somn, acest lucru se intampla din cauza unei intarzieri in tot acest proces. Formarea reticulara care inchide neuronii auditivi nu urmeaza fluxul uzual, ci acestia se activeaza toti deodata.

Desi exista nenumarate explicatii stiintifice, acestea pot fi surprinzatoare, deoarece acestea pot ajuta oamenii in scaderea anxietatii. Scaderea anxietatii a fost, de asemenea, metoda potentiala prin care se poate reduce paralizia in somn.

Lasa un raspuns