Cainele nu e doar cel mai bun prieten al omului, ne ajuta si sa ne pastram sanatatea mentala

Un studiu publicat recent in Journal of Public Health de catre Universitatea Oxford si realizat de cercetatorii de la Universitatea Western Australia si Institutul Telethon Kids, subliniaza impactul pozitiv pe care il are prezenta unui caine ca animal de companie asupra sanatatii noastre mentale.

Cercetarea, care este prima de acest gen menita sa analizeze efectul pe care-l au cainii asupra sanatatii mentale releva faptul ca, pe langa buni companioni, cainii pot aduce stapanilor lor si o stare de stabilitate emotionala.

Tulburarile de sanatate mentala sunt din ce in ce mai frecvente la nivel mondial, constituind 14% din totalul problemelor de sanatate ale omenirii. Oamenii au de multa vreme credinta ca animalele, in special cainii, sunt o sursa de suport pentru stapanii lor si un bun remediu pentru stres. Totusi, cercetarile s-au axat preponderent pe sanatatea fizica a stapanilor de caini, nu pe cea mentala.

Studiul mai sus mentionat a analizat efectul pe care-l au cainii asupra sanatatii mentale a stapainilor lor timp de doi ani. Au fost luate in calcul date adunate de la 1023 de participanti din Perth, Australia de vest care au masurat starea de sanatate psihica a stapanilor corelata cu numarul de minute petrecute pe zi la plimbare cu cainele.

“Cainii ne impulsioneaza sa fim mai activi si sa construim relatii puternice si sanatoase cu membrii comunitatii atunci cand iesim cu ei la plimbare”, afirma Profesorul Hayley Christian, unul dintre autorii studiului.

Lasa un raspuns