Au existat varcolacii cu adevarat?!

Cu totii stim ca varcolacul este un animal mitologic care a fost si este subiectul multor povesti din intreaga lume, dar si personaj principal in multe cosmaruri. Conform legendelor, varcolacii sunt oamenii care se transforma in lupi, animale puternice si vicioase. O combinatie letala si mutanta intre om si lup. Cu toate acestea, toate sunt fiare sangeroase care nu au capacitatea de a isi controla pofta de a ucide oameni si animale.

Nu este clar exact de unde a luat nastere aceasta legenda a varcolacilor, dar unii savanti consdera ca varcolacul si-a facut debutul in Epopeea lui Ghilgames, cea mai veche epopee. Varcolacii si-au facut aparitia in nenumarate legende, precum si Legenda lui Lycaon, in momentul in care fiul lui, Pelasgos, l-a maniat pe Zeus atunci cand i-a servit o masa pregatita din ramasitele unui baiat sacrificat. Ca pedeapsa, Zeus fiind infuriat, l-a transformat pe Lycaon, dar si pe fiii sai, in lupi.

Lasand la o parte aparitiile din legende, varcolacii au fost si ucigasi in serie, in special in Franta. De exemplu, in 1521, Pierre Burgot si Michel Verdun au facut un pact cu diavolul si i-au jurat loialitate, astfel ca au avut la indemana un unguent care i-a transformat in varcolaci. Ulterior, dupa ce au marturisit ca au ucis cu brutalitate si sange rece mai multe copii, acestia au fost pedepsiti cu moarte, prin ardere. Arderea era unul din mijloacele de a ucide un varcolac acum cateva secole.

Un alt francez, Gilles Garnier, a folosit in mod asemanator un unguent cu astfel de abilitati, iar potrivit legendei, acesta fiind transformat in lup, a ucis si mancat copii. Pentru crimele sale monstruoase, acesta a fost ars.

Au existat nenumarate dezbateri daca aceste 3 personaje erau pur si simplu bolnavi mintal, daca au actionat sub influenta unor substante halucinogene sau au fost pur si simplu ucigasi cu sange rece.

Unele povesti sau legende spun ca oamenii se schimba in varcolaci din cauza unor blesteme, alte persoane spuneau ca te poti transforma in varcolac daca folosesti o pelerina din piele de lup, in timp ce altii sustineau ca se transformau dupa ce au fost zgariati sau muscati de un varcolac. In multe povesti cu varcolaci, o persoana se transforma in lup atunci cand exista o luna plina – si este foarte posibil ca aceasta teorie sa fie cea mai plauzibila. Conform unor studii, unul dintre ele realizat chiar si la spitalul Calvary Mater Newcastle, luna plina scoate “bestia” din multi oameni, studiul acesta constatand ca 91 de incidente violente acute raportate intre anii august 2008 si iulie 2009 s-au desfasurat atunci cand a fost luna plina.

Sunt varcolacii reali?
Fenomenul varcolacilor are si o explicatie medicala. De exemplu, Peter Baiatul Salbatic care a fost gasit ratacindu-se intr-o padure germana in anul 1725. Acesta era dezbracat si mergea in maini si picioare. Peter a mancat toata viata cu mainile si nu a vorbit niciodata. Intr-un final, acesta a fost adoptat de curtile regelui George I si a trait in Anglia ca “animal de companie”. Cercetarile facute asupra acestui caz au aratat ca Peter probabil avea sindromul Pitt-Hopkins, afectiune descoperita in 1978, sindrom care provoaca lipsa vorbirii, convulsii, trasaturi faciale distincte, dificultari de respiratie si provocari intelectuale.

Exista numeroase afectiuni medicale in istorie care au incurajat varcolacii:

  • licantropia – afectiunea rara, psihologica care face ca oamenii sa creada ca se pot transforma in lupi
  • intoxicatiile alimentare
  • hipertricoza – afectiune genetica rara care determina cresterea excesiva a parului
  • turbare
  • halucinatie – posibil cauzata si de ierburi halucinogene

In trecut, timp de foarte multe secole, oamenii au incercat prin intermediul varcolacilor, dar si a altor fiare mistice sa explice inexplicabilul, dar cu toate acestea, in lumea moderna, oamenii nu mai cred in aceste fantasmagorii si considera ca sunt doar creatii horror facute celebre din 1941 in urma filmului The Wolf Man sau a legendelor faimoase.

Cert este ca varcolacii au un cult propriu, iar diverse observatii sunt raportate an de an. Aceste legende vor continua sa reapara si sa bantuie visele oamenilor din intreaga lumea.

(Sursa foto: Wikipedia)

Lasa un raspuns