Lucruri pe care nu le stii despre … eschimosi

Putini sunt cei care stiu prea multe detalii reale despre cultura eschimosilor, popor care a supravietuit de-a lungul a mii de ani intr-unul dintre cele mai ostile climate de pe planeta, fara agricultura sau uneori chiar fara un adapost solid.

Eschimosii se numesc defapt… inuiti

Desi aproape intreaga lume se refera la ei ca eschimosi, numele real al locuitorilor din aceasta regiune este inuiti – denumire care inseamna “oamenii”. Inuiti considera denumirea eschimosi rasista, cuvantul eschimos insemnand “mancatori de carne cruda” si vine din limba indienilor Algonquian.

Locuintele inuitilor

Cand vorbim despre casele eschimosilor, majoritatea suntem inclinati sa ne gandim la igloo-uri, acele locuinte rotunde facute din blocuri de zapada. In realitate, inuitii au trei tipuri de locuinte: o coliba permanenta construita pe mal si ridicata din pietre si pamant consolidata cu fanioane de balena si acoperita cu piei de foca, pamant si muschi; o locuinta de vara asemanatoare unui cort din piei de animale, si locuinta de vanatoare – binecunoscutul igloo facut din blocuri de gheata captusit cu zapada.

Inuitii folosesc lampi pe baza de grasime de foca pentru lumina si caldura.

Eschimosii nu sunt rude cu indienii

Contrar credintei populare inuitii nu sunt inruditi cu indienii nativi din America. Originea lor este din Siberia si sunt defapt un popor Asiatic.

Casatoria

Femeile inuite se casatoresc foarte devreme, intre 15 si 16 ani, iar casatoriile sunt intotdeauna aranjate de catre parinti. Nu exista daruri de nunta si nici macar o ceremonie formala cu exceptia unei false rapiri a miresei in timpul careia femeia tipa si urla cand mirele o ia de acasa.

Eschimosii vaneaza animale salbatice

Inuitii vaneaza foci, caribou, ursi polari si pescuiesc vara. Ursii polari sunt evident cea mai periculoasa prada. Inuitii cauta ursii in sanii trase de caini. Cand descopera un urs polar, cainii sunt eliberati si acestia incoltesc ursul mentinandu-l pe loc pana cand vanatorul se poate apropia pentru a-l lovi cu harponul.

 

Barbatii sunt responsabili cu jupuirea animalelor vanate dar femeile sunt cele care curata pieile de carne, grasime si tendoane. Apoi aseaza pieile la uscat. Odata uscate, femeile freaca pieile cu o unealta speciala pentru a le face moi si maleabile. Datorita tratamentului aplicat, pieile raman moi si flexibile chiar si la temperaturi de minus 50 de grade.

Sarutul

Alaturi de igloo, sarutul eschimosilor este probabil cel mai cunoscut lucru despre cultura acestui popor. Forma de exprimare a inuitilor este de a-si freca nasul de cel al altei persoane si se numeste Kunik. Sarutul obisnuit ar putea fi periculos la temperaturi foarte scazute intrucat saliva poate ingheta si cei doi ar ramane cu buzele lipite.

Lasa un raspuns