Gaigana, mancare de oua traditionala din Banat
Gaigana nu poate fi confundata cu o simpla omleta, chiar daca acesta este ingredientul de baza care se foloseste pentru acest preparat.
Regina mancarurilor traditionale din Banat, gaigana este usor de preparat dar ai nevoie de anumite ingrediente fara de care nu ar fi la fel de savuroasa.
Astfel, daca vrei sa faci o gaigana ca la mama ei acasa, si musai nevoie de o bucata de slanina (preferabil afumata pentru o savoare deosebita a preparatului), o bucata de carnat, doua sau chiar trei legaturi de ceapa verde (dar daca nu e sezonul cepei verzi poti inlocui si cu ceapa rosie de apa), 6 sau chiar 8 oua (depinde cati musafiri ai la masa), branza de oaie, cateva linguri de lapte si condimente dupa gust: sare, piper, boia de ardei dulce sau afumata pentru culoare.
Preparare:
Slanina taiata bucatele se rumeneste intr-o cratita mare (in ea vei pregati si gaigana) pana lasa grasime suficienta si se adauga si carnatul taiat bucati.
Intre timp, bati ouale bine de tot ca pentru omleta, impreuna cu 3 sau 4 linguri de lapte si cu sare, piper si boia de ardei (doar un varf de cutit pentru culoare).
Cand slaninuta si carnatul s-au prajit, adauga ceapa taiata marunt si caleste-o putin. La ceapa verde pui si cozile verzi la mancare.
Branza se taie felii groase si se adauga si ea in tigaie, iar ouale batute se pun doar dupa ce si branza s-a rumenit frumos.
Pentru a obtine o gaigana aspectuoasa, nu amesteca in mancare cu furculita ci incearca sa intorci bucati mari din preparat cu o spatula de lemn.
Gaigana se serveste alaturi de o mamaliguta vartoasa si un castron de muraturi de sezon. Dar daca o pregatesti vara, merge de minune si cu o salata de rosii proaspete din gradina.