Amazon arde!

Amazonul arde de zile intregi, intr-un ritm alert! Principala cauza este defrisarea!

Focul este atat de mare incat se poate vedea din spatiu. Aceste incendii vor avea impacturi climatice majore, deoarece Padurea Amazoniana produce 20% din oxigenul planetei.
Padurile ard intens, fumul acoperind toate imprejurimile, totul avand acum o nuanta intunecata. Au fost depistate aproximativ 2500 de focare de incendii.

Numerosi ecologisti au dat alarma cu privire la defrisari, in ultimii 3 ani rata defrisarilor crescand extraordinar de mult. In anii precedenti, incendiile erau corelate cel mai des cu lipsa ploii, dar defrisarile au jucat un rol in schimbarile climatice.

Defrisarile alimenteaza pierderea padurilor, astfel regiunile devin mai uscate, stimuland aparitia incendiilor. Ploile din Amazon, sau cel putin marea parte a lor, erau generate de padurile in sine, dar pe masura ce copacii dispar, scad si precipitatiile. Aceasta spirala descendenta usuca din ce in ce mai mult padurile si toate vor ajunge intr-un punct in care nu se va mai putea face nimic. Vor ajunge din paduri tropicale in savana, daca nu se vor lua masuri serioase.

Toate efectele vor fi resimtite la scara globala. Este bine cunoscut faptul ca protejarea Amazonului reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de atenuare a efectului schimbarilor climatice. Orice dauna a padurilor, in general, reprezinta o amenintare atat pentru biodiversitate, cat si pentru oamenii care folosesc aceasta biodiversitate. Expertii spun ca este prea devreme pentru a calcula nivelul carbonului emis in urma incendiilor salbatice. Totul reprezinta o crima impotriva planetei!

Sursa foto: Wikipedia

Lasa un raspuns