15 motive pentru care ar trebui sa faci plimbari zilnic

Sa te mentii intr-o forma fizica buna nu inseamna ca trebuie sa-ti cumperi echipamente performante de gimnastica sau sa mergi zilnic la o sala de fitness. Poate fi la fel de simplu cu gestul de a pune un pas in fata altuia – adica sa te plimbi pe jos. Sunt atat de multe beneficiile unei simple plimbari zilnice ca este ceva ce ar trebui sa incepi sa faci imediat!

Iata 15 motive pentru care este benefic sa te plimbi zilnic.

1. Iti imbunatateste starea generala de sanatate

Sa-ti pui inima la treaba cand alergi sau faci jogging este o modalitate excelenta de a avea o buna conditie fizica si a preveni bolile cardiovasculare. Dar stiai ca si o simpla plimbare poate avea exact aceleasi rezultate? Organizatia Mondiala a Sanatatii declara ca plimbarile zilnice ajuta la scaderea riscului de boli de inima, tensiune crescuta, colesterol mare, diabet si multe altele.

2. Cresterea capacitatii pulmonare

Plimbarile sunt un excelent exercitiu aerobic; impulsioneaza fluxul de oxigen din sange, ceea ce face ca plamanii sa functioneze mai bine, si ajuta la eliminarea toxinelor si a deseurilor din organism. Ca rezultat, se reduce drastic riscul aparitiei de boli pulmonare.

3. Imbunatatirea metabolismului

Este un fapt bine cunoscut ca o rata crescuta a metabolismului inseamna o ardere mai rapida a caloriilor, ceea ce genereaza o scadere in greutate. Dar, probleme ca tensiunea sau colesterolul marite, glicemia si stratul de grasime de pe talie (cunoscut ca sindrom metabolic) sunt din pacate foarte des intalnite in cadrul populatiei care duce un stil de viata sedentar.

Acest lucru poate duce la o serie de boli de la diabet la probleme cardiovasculare. O modalitate excelenta de a lupta cu sindromul metabolic este prin exercitii cardio de orice tip, ceea ce include si plimbarile. Esential este sa impulsionezi ritmul cardiac, asa ca e util sa alternezi plimbarile in pas rapid cu plimbarile lejere.

4. Sanatatea mentala

Beneficiile plimbarilor nu se limiteaza la nivel fizic, ci se rasfrang si la nivel psihic, prin mentinerea unei sanatati mentale de invidiat. Un studiu asupra efectelor plimbarilor asupra creierului a concluzionat ca acestea au un aport in sporirea capacitatii de memorare, a atentiei si a nivelului de intelegere a lecturilor. Si nu doar atat! Plimbarile se pare ca reduc si riscul de a dezvolta boli precum dementa senila sau Alzheimer.

5. Te ajuta sa arati mai tanara

Facand plimbari zilnice, nu doar ca te vei simti mai tanara si vei avea un tonus muscular de invidiat, dar te va ajuta si sa arati mai tanara.

Exercitiile cardiovasculare, inclusiv plimbarile, ajuta la cresterea acelei parti din ADN-ul uman care se scurteaza odata cu inaintarea in varsta, numita telomeri. Dar, ai grija totusi sa aplici o crema cu factor de protectie solara daca te plimbi vara pe la soare! Altfel, efectele asupra pielii tale nu vor fi cele dorite.

6. Pastreaza densitatea osoasa

Sa ne mentinem oasele sanatoase este adesea un desiderat pe care-l scapam din vedere, dar care este extrem de important pe termen lung.

Una dintre cele mai bune modalitati de a pastra nivelul densitatii osoase este prin plimbari zilnice. Un studiu care a analizat starea de sanatate a unui grup de persoane care se plimbau zilnic a relevat faptul ca aveau un risc scazut de boli si probleme precum osteoporoza, fracturi, dizabilitati si probleme de coloana.

7. Mentine pancreasul sanatos

Un organ extrem de important din organismul uman care este adesea uitat sau ignorat, este pancreasul. Enzimele sunt secretate in pancreas de catre intestinul subtire, unde alimentele care au parasit stomacul sunt asimilate. Pancreasul este raspunzator si pentru producerea insulinei si introducerea ei in fluxul sanguin. Hormonul acesta (insulina) regleaza nivelul glicemiei din sange. Cercetatorii au studiat un grup de “plimbareti” si au descoperit ca nivelul glicemiei acestora era mult mai stabil decat al persoanelor care nu faceau plimbari zilnice.

8. O viata mai lunga si mai fericita

O activitate fizica moderata facuta cu regularitate, cum ar fi o plimbare zilnica, creste speranta de viata a unei persoane cu cel putin cativa ani. Acest lucru este valabil chiar si pentru supraponderali! Un bonus este faptul si ca acei ani in plus pe care-i poti castiga gratie plimbarilor zilnice, vor fi unii fericiti, intrucat un alt studiu a relevat faptul ca cei care fac exercitii fizice moderate frecvent (cum ar fi plimbarile) sunt mai fericiti si mai increzatori in viitorul lor, decat persoanele sedentare.

9. O vedere mai buna

Daca iti vei face un obicei din a iesi des la plimbare, acest lucru te va ajuta sa ai o viziune mai buna asupra vietii – si asta la modul cel mai concret cu putinta! Se pare ca cei care se plimba zilnic beneficiaza si de o vedere mai buna si au un risc scazut de a dezvolta boli precum cataracta sau glaucom la batranete.

10. Digestie imbunatatita

Iti amintesti sfaturile bunicilor care iti spuneau ca e bine sa faci o plimbare dupa masa? Este un motiv foarte bun in spatele acestui sfat! O plimbare imbunatateste digestia iar un studiu realizat de Universitatea din Washington a relevat faptul ca cei care fac plimbari zilnice au un risc scazut de deces din cauza cancerului de colon.

11. Imbunatatirea tonusului muscular

Plimbarea este o forma de exercitiu fizic care poate fi facuta de aproape toata lumea, si are ca beneficiu si imbunatatirea tonusului muscular. Plimbatul pune in miscare aproape toate partile corpului, astfel ca muschii spatelui, ai coapselor, pieptul, gambele si gatul, toate au parte de exercitiu fizic. Masa musculara creste cu fiecare plimbare de minim 1000 de pasi pe zi facuta.

12. Scapi de durerile de spate

Sa te plimbi cand ai dureri de spate poate parea ceva neplacut si nu tocmai indicat. Insa, dimpotriva, daca faci o plimbare cand ai o durere de spate te va ajuta. Asta din cauza ca, dupa cum spuneam, plimbatul intareste musculatura, si in special acei muschi care au legatura cu durerile de spate, ca muschii gambelor, ai coapselor si ai toracelui. Astfel, coloana ta devine mai puternica si mai rezistenta in urma plimbarilor, ceea ce te va ajuta pe termen lung cand ai dureri de spate.

Mai mult, plimbarea ajuta la o mai buna circulatie sanguina, la pomparea nutrientilor in tesuturile moi, si la eliminarea toxinelor prin transpiratie si digestie. In cele din urma, te ajuta sa ai o postura sanatoasa si flexibilitate crescuta, ceea ce ajuta la pastrarea sanatatii coloanei.

13. Un somn sanatos

Stim ca recomandarile de durata pentru un somn sanatos la un adult sunt de 8 ore din 24. Dar asta nu e ceva tocmai usor de obtinut. Chiar daca te duci la culcare, ajungi sa pierzi adesea mult timp invartindu-te si rasucindu-te timp de cateva ore uneori. Studiile efectuate au aratat ca cei care se plimba in mod regulat reusesc sa adoarma mai repede si dorm mai profund. Chiar si cei care sufera de insomnii beneficiaza de pe urma miscarii in aer liber si ajung sa doarma mai bine.

14. Ajutor anti-stress

Dupa cum spuneam, plimbarile te pot face o persoana mai fericita. Motivul pentru acest lucru a fost explicat de un studiu publicat in revista americana de cardiologie. In acest studiu se spune ca plimbarile ajuta la eliminarea cortisolului, hormonul cauzator de stress. Asa ca, daca esti asaltata de griji si de ganduri negative, iesi la o plimbare!

15. Oase si incheieturi mai puternice

Pe langa structura osoasa, si incheieturile au de beneficiat de pe urma miscarii fizice moderate pe care o faci in timpul unei plimbari. Cresterea flexibilitatii articulare este unul dintre beneficiile unei plimbari zilnice de 30 de minute, cinci zile pe saptamana. Sistemul musculo-scheletal in intregul sau ansamblu (ase, muschi, tendoane, ligamente si articulatii) iti va multumi daca iti vei face un obicei din a face plimbari.

Lasa un raspuns