Antena1.ro

incomemagazine.ro

AVERTISMENTUL medicilor! Ce trebuie să ştii înainte de a mânca CASTRAVEŢI în OŢET

Persoanele sanatoase pot consuma frecvent astfel de produse, mai ales daca sunt preparate cu mai putina sare. In ciuda efectelor benefice, ele sunt interzise celor cu afectiuni renale severe sau celor cu hipertensiune.

Ouale de prepelita, o adevarata farmacie naturala pentru organism

Ouale de prepelita au o multime de beneficii miraculoase asupra starii noastre de sanatate.

jurnalul.ro

Astăzi e ziua ta, Radu Bogdan

Radu Bogdan, directorul “Nine O’Clock”, primul cotidian de limba engleză din întreaga istorie a României, care va împlini peste două săptămâni 23 de ani, îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere....

Omul zilei - Andrei Şerban

regizorPeste 800 de persoane care au venit la Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” din Iaşi pentru a urmări premiera de luni seara a operei “Lucia di Lammermoor”, de Gaetano Donizetti, au aplaudat frenetic...

GoodFood


Ceapa verde, izvor de sãnãtate ºi tinereþe

in Sanatate pe 3 Aprilie 2009, 00:00 Tipareste

rss

Este atât un ingredient alimentar, cât şi un medicament universal, bogat în vitamine, săruri şi antibiotice


Aşa cum arată cercetările din domeniul biochimiei şi mai ales al medicinei moderne, ceapa conţine o serie de principii active care acţionează în sens pozitiv asupra unor procese metabolice. Astfel, pe lângă efectul benefic al cepei asupra respiraţiei, circulaţiei sangvine, digestiei şi luptei contra infecţiilor bacteriene, aceste principii active descoperite recent pot acţiona asupra unor procese intime ale metabolismului nervos, osos şi glandular.

Protejează oasele şi cartilagiile

Antropologii francezi şi români au dovedit încă din anii 80 că în populaţiile în care se consumă aproape zilnic ceapă numărul fracturilor este mai rar, iar copiii au o viteză de creştere mai mare, comparativ cu zonele în care nu se consumă deloc ceapă. Această presupunere a unei corelaţii dintre consumul de ceapă şi sănătatea osoasă a rămas la stadiul de ipoteză până în anul 2007, când biochimiştii scoţieni au descoperit că ceapa conţine substanţe ce favorizează dezvoltarea şi consolidarea ţesutului osos. Aşa cum arată cercetătorii britanici, în ceapă există substanţe cu structură chimică asemănătoare piridoxinei, care au un intens efect asupra proceselor de sudare a fibrelor de colagen din oase şi cartilagii. Din acest motiv, dacă avem o dietă din care nu lipseşte în nicio zi ceapa, riscul de fracturi scade drastic în cazul unor lovituri sau căderi. De asemenea, aceeaşi acţiune a piridoxinelor din ceapă menţine echilibrul dinamicii metalelor şi mai ales al calciului din majoritatea structurilor osoase, inclusiv a celor spongiose.
Totodată, în cazul copiilor aflaţi în perioada de creştere, consumul de ceapă este benefic unei creşteri mai rapide în înălţime. Experienţele prin simulare pe calculator efectuate chiar anul acesta de cercetătorii scoţieni arată că un consum zilnic de frunză verde de ceapă de către copii poate mări cu 10-12% viteza de creştere în înălţime. Acest lucru se datorează efectului vitaminei B6, metilată asupra cartilagiilor de creştere, în special la capetele femurului. Se estimează că, în cazul adulţilor, un consum constant de ceapă îmbunătăţeşte calităţile vocale ale interpreţilor, nu însă şi în lipsa exerciţiului permanent.

Medicament pentru sănătatea glandulară

Pornind de la descoperirile asupra efectului benefic al cepei asupra creşterii, aceiaşi cercetători britanici au descoperit că hormonul de creştere numit şi STH este influenţat de principiile active din bulbul crud de ceapă. S-a demonstrat astfel că unele fragmente iodurate din ceapă pot acţiona asupra glandei hipofize şi mai precis asupra lobului anterior al acesteia (adenohipofiză). Efectul acestor aminoacizi iodaţi este focalizat mai ales asupra mecanismului de control al eliberării de hormon de creştere la copii şi asupra tirostimulinei (TSH) care controlează glanda tiroidă. Experimentele computerizate arată că tiroida consumatorilor de ceapă este mai bine controlată de hipofiză decât în cazul celor la care ceapa lipseşte total din alimentaţie. Această descoperire explică parţial efectul cepei asupra menţinerii greutăţii corporale, ca şi asupra activităţii sexuale normale. Este cunoscut faptul că, în cazul dereglării funcţiilor tiroidei, apare fie creşterea, fie scăderea în greutate, fie creşterea, fie scăderea activităţii glandelor sexuale. Tot prin această descoperire a anului 2009 este mai uşor de explicat efectul anti-colesterol eficient al cepei. O glandă tiroidă cu o activitate normală deţine pârghiile cele mai eficiente ale înlăturării colesterolului din sânge, luptând şi cu procesul depunerii acestuia pe traseul vaselor de sânge. Consumând zilnic ceapă, îmbunătăţim în mod indirect activitatea anticolesterolică a hormonilor tiroidieni.
Un alt aspect interesant îl reprezintă efectul indirect al consumului de ceapă asupra glandelor şi activităţii sexuale. Până în 2008 se credea că efectul afrodisiac al cepei se datorează exclusiv acidului folic, substanţelor iritante sau efectului de vasodilataţie periferică, ce include şi zona bazinului. În realitate, efectul afrodisiac este doar una dintre zecile de manifestări provocate de efectul profund, complex al substanţelor din ceapă asupra ovarului şi testiculului. Astfel, în afara influenţei reglării activităţii sexuale prin intermediul tiroidei, aceleaşi substanţe iodurate din ceapă acţionează asupra eliberatorilor de hormoni foliculistimulanţi (FSH) şi luteninizanţi (LH). Astfel, substanţele iodate se leagă chimic de celule specifice din hipotalamus, care este o parte din creier implicată în majoritatea funcţiilor de reglare din organism. După legarea temporară de suprafaţa celulelor din această zonă din creier, din hipotalamus se eliberează hormonii reglatori ce ajung prin sânge la glanda hipofiză. Hipofiza va acţiona din acest moment la comanda acelor hormoni reglatori secretaţi de hipotalamus. Astfel, se vor elibera în mod echilibrat hormoni ce acţionează asupra ovarului şi testiculului. Mai clar spus, substanţele din ceapă legate chimic într-o zonă din creier, obligă glanda hipofiză să fie mai atentă în legătură cu cantitatea de hormoni dedicată ovarelor şi testiculelor. Acest lucru face ca hormonii sexuali feminini, estrogenii, şi cei masculini, androgenii, să lucreze eficient, chiar dacă organismul este supus stresului. Libidoul nu este deloc exagerat, ci numai normal, raportat la trăsăturile speciei noastre. Altfel spus, ceapa este un afrodisiac extrem de slab şi face ca, prin mecanismele intime, libidoul să fie normal.

Efectul asupra abilităţilor fizice

Nu este nevoie să reamintim că ceapa este bogată în vitaminele B, C şi săruri minerale extrem de importante pentru efortul fizic, precum potasiu şi calciu. Aceste substanţe se găsesc practic în toate alimentele, iar organismul le poate lua cu uşurinţă din vegetale sau produse animale care nu sunt fierte timp îndelungat. Ceapa conţine însă anumiţi eteri şi compuşi cu siliciu care nu se găsesc în alte alimente. Aceşti eteri, aceiaşi care dau senzaţia de iritaţie a ochilor, sunt extrem de importanţi pentru cei care au o activitate fizică zilnică. Inhalarea acestor eteri are o acţiune extrem de benefică asupra vaselor de sânge capilare din plămâni, care fac schimbul de CO2 cu oxigenul necesar mai ales muşchilor activi. Acţiunea acestor eteri asupra vaselor de sânge pulmonare nu se rezumă doar la o mai bună oxigenare a muşchilor, ci dă şi o forţă mai mare a acestora. În contact cu aceste substanţe iritante, plămânii reacţionează şi transmit mesaje de alertă către creier. Aceste mesaje specifice au ca rezultat comenzi ale creierului ce cresc eficienţa mişcărilor fine şi a atenţiei. Rezultatul final al acţiunii acestor eteri este creşterea îndemânării şi de analiză rapidă a etapelor imaginare ale unei operaţiuni ce implică folosirea muşchilor şi mai ales a degetelor. Astfel, un consumator zilnic de ceapă lucrează mult mai eficient şi mai rapid dacă execută lucrări cum ar fi, spre exemplu, mecanica fină, instalaţii, construcţii şi mai ales condus auto, sport de performanţă, pilotaj, schi sau alpinism. În legătură cu abilitatea la volan, se estimează că un consumator zilnic de minimum 50g ceapă reduce cu 20% riscul de a produce un accident din propria vină. Totodată, dacă consumăm ceapă suntem mult mai siguri pe reacţiile de autoapărare, urcăm cu mai multă siguranţă pe munte, dansăm mai bine sau ne putem bucura mai mult de performanţe dacă ne destindem făcând sport.

Efectul asupra efortului psihic

Aşa cum se ştia deja, până la noile descoperiri prezentate anterior, consumul de ceapă creşte viteza de refacere psihică după oboseala psihică şi fizică, mai ales datorită conţinutului crescut în vitamina B6 şi de potasiu. Recent, aceiaşi cercetători britanici au dovedit că o serie de substanţe chimice asemănătoare vitaminei B6, numite pseudopiridoxine, pot acţiona benefic asupra refacerii potenţialului de lucru al neuronilor. Astfel, s-a dovedit că aceste substanţe pot grăbi cu 5-15% refacerea capacităţii de producere a serotoninei, care este una dintre cele mai importante substanţe implicate în gândire, învăţare şi mai ales nuanţare afectivă, sentimentală a percepţiilor evenimentelor trăite. Acesta este motivul pentru care un consum zilnic de ceapă verde poate creşte cu peste 10% viteza de gândire şi cu până la 20% viteza de memorare. De asemenea, consumul zilnic de ceapă verde poate oferi un plus enorm de emoţii pozitive în cazul unor motive de bucurie, în cazul în care ne îndrăgostim, iubim sau admirăm un peisaj sau o capodoperă artistică. Simulările pe calculator arată în acest sens că un consum zilnic de 40 g de ceapă verde timp de 30 de zile creşte cu 15% şansa să ne îndrăgostim şi cu 10% şansele să ne bucurăm mai mult de tandreţea primită de la cei apropiaţi. Aceleaşi cercetări arată că, în aceleaşi condiţii de cură cu ceapă, avem o capacitate dublă de a ne accepta mai uşor propriile defecte şi o şansă triplă de a fi mai optimişti faţă de condiţia în care nu am consuma deloc ceapă. Aceste aspecte se datorează atât influenţei substanţelor din ceapă asupra metabolismului serotoninei, cât şi asupra producţiei de acid gama aminobutiric (numit şi GABA).


Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te la newsletter si saptamanal te vom tine la curent cu cele mai importante informatii!


Adauga comentariu:

caractere disponibile
capcha
trimite


Sondaj

Ce metoda folosesti pentru a-ti pastra inima sanatoasa?

Calculator de greutate ideala

cm
kg