Antena1.ro

incomemagazine.ro

AVERTISMENTUL medicilor! Ce trebuie să ştii înainte de a mânca CASTRAVEŢI în OŢET

Persoanele sanatoase pot consuma frecvent astfel de produse, mai ales daca sunt preparate cu mai putina sare. In ciuda efectelor benefice, ele sunt interzise celor cu afectiuni renale severe sau celor cu hipertensiune.

Ouale de prepelita, o adevarata farmacie naturala pentru organism

Ouale de prepelita au o multime de beneficii miraculoase asupra starii noastre de sanatate.

jurnalul.ro

Astăzi e ziua ta, Radu Bogdan

Radu Bogdan, directorul “Nine O’Clock”, primul cotidian de limba engleză din întreaga istorie a României, care va împlini peste două săptămâni 23 de ani, îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere....

Omul zilei - Andrei Şerban

regizorPeste 800 de persoane care au venit la Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” din Iaşi pentru a urmări premiera de luni seara a operei “Lucia di Lammermoor”, de Gaetano Donizetti, au aplaudat frenetic...

GoodFood


Sporul casei, o plantă foarte apreciată de români

Una dintre cel mai des întâlnite flori şi plante de apartament este Sporul casei. Se spune că în casă va fi cu atât mai mult belşug cu cât Impatiens face mai multe flori

in Casa si gradina pe 10 Septembrie 2009, 18:56 2 Comentarii Tipareste

rss

Sporul casei este denumirea populară pentru Impatiens, o plantă delicată, extrem de apreciată în casele românilor. Este o specie perenă, ierboasă, care se dezvoltă într-o tufă de mici dimensiuni. Are frunze mici, de un verde închis, care cresc pe tulpiniţe fragile. Florile, având câte 5 petale aproape rotunde, care formează o rozetă, apar deasupra codiţelor frunzelor. Florile au diverse culori, de la alb la roz şi roşu intens, uneori chiar şi violet.

Cum o îngrijim
Impatiens este foarte uşor de îngrijit. Pentru că nu rezistă la frig şi nici în plin soare, Sporul casei este mai mult o plantă de ghiveci decât de grădină. Ghiveciul trebuie să fie pe măsura plantei, unul prea mic va duce la creşterea ei anevoioasă. Are nevoie de pământ bogat, cel mai indicat fiind un amestec de pământ de flori şi turbă, care să menţină umiditatea în ghiveci. Nu se va expune direct razelor soarelui, dar e bine să stea la lumină, eventual lângă un geam sau într-un loc acoperit. Vara are nevoie de mai multă apă, pământul trebuie să fie în permanenţă umed, şi, de asemenea, e bine să pulverizăm frunzele şi florile cu apă proaspătă, pentru un nivel optim de umiditate şi prevenirea apariţiei dăunătorilor. Se recomandă şi folosirea unui îngrăşământ, tot în lunile secetoase de vară.
Sunt indicate schimbarea anuală a ghiveciului cu unul mai mare, precum şi rărirea lăstarilor laterali cât mai des, pentru ca planta să dirijeze seva spre flori şi nu spre ramuri. De asemenea, dacă o tulpină creşte prea înaltă, e bine să retezăm vârful acesteia cu până la o treime, pentru a încuraja îndesirea şi înflorirea.

Cum se înmulţeşte
Se înmulţeşte foarte simplu, prin două metode. Prima este prin seminţe, care se seamănă în ghivece puţin adânci, la începutul primăverii. Până apar primele frunzuliţe la suprafaţa pământului, acest ghiveci se ţine la întuneric. După ce plăntuţele noi au câţiva centimetri înălţime, se transplantează în ghivece mai mari, care se mută la lumină.
A doua metodă, mai simplă, este cea prin butaşi, care poate avea loc din aprilie până în octombrie. Butaşii sunt rămurele laterale care se pun în pahare cu apă până le dau mustăţile (circa 2-3 săptămâni), apoi se plantează în ghivece mici şi se pun la lumină indirectă. 

Dăunători şi precauţii
Există, din nefericire, un dăunător care face ravagii printre ghivecele de Impatiens, şi anume păianjenul roşu. Acesta poate fi combătut, dacă este observat din timp, prin metode chimice. Dacă frunzele s-au îngălbenit în totalitate, cel mai bine este să sacrificaţi planta respectivă, altfel păienjenii vor migra şi pe celelalte ghivece. Excesul de uscăciune poate duce şi el la pierderea plantei, ca şi excesul de umiditate. Curenţii de aer rece pot cauza pierderea florilor şi a bobocilor. Se recomandă ca ghiveciul să nu fie mutat foarte des dintr-un loc în altul, pentru că Sporul casei e sensibilă la orice fel de schimbări.


Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te la newsletter si saptamanal te vom tine la curent cu cele mai importante informatii!


Comentarii (2)

Scris de teodora pe 17.09.2011 la 19:29

buna! eu am floarea asta acasa, este foarte frumoasa...si am foarte multe ghivece, 20-30 , kiar mai multe, as vrea sa le vand dar nu am cui...am vandut deja vreo 10-15 ghivecele,cine doreste, ma gaseste pe adresa de mail"ingeras_mik_22@yahoo.co m". va rog lasati- mi un msj in offline dak doriti. multumesc!

Scris de jack copuzeanu pe 12.09.2009 la 14:27

Interesant , dar as vrea sa stiu unde o putem gasi???

Adauga comentariu:

caractere disponibile
capcha
trimite


Sondaj

Ce metoda folosesti pentru a-ti pastra inima sanatoasa?

Calculator de greutate ideala

cm
kg