Antena1.ro

incomemagazine.ro

Ceaiul de HREAN, consolideaza plamanii si reduce riscul de dezvoltare a diferite tipuri de cancer

Hreanul este unul dintre cele mai utile condimente care va poate ajuta sa scapati de grasimea de pe abdomen si de asemenea, va ajuta sa fiti sanatosi.

AVERTISMENTUL medicilor! Ce trebuie să ştii înainte de a mânca CASTRAVEŢI în OŢET

Persoanele sanatoase pot consuma frecvent astfel de produse, mai ales daca sunt preparate cu mai putina sare. In ciuda efectelor benefice, ele sunt interzise celor cu afectiuni renale severe sau celor cu hipertensiune.

jurnalul.ro

Viorel Hrebenciuc a demisionat din Parlament

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat că deputatul PSD Viorel Hrebenciuc şi-a depus demisia din Parlament. Cererea sa de demisie a fost înregistrată la cabinetul secretarului general. Şeful...

Tori Spelling, spitalizată de urgenţă! Actriţa a fost plasată în carantină asemenea unui pacient suspectat de EBOLA

Actriţa Tori Spelling a fost spitalizată de urgenţă pe 18 octombrie şi plasată în carantină cu accese de febră şi greutate la respiraţie, anunţă TMZ. Vedeta avea febră, tuşea şi respira cu greutate când...

GoodFood


Lintea, un aliment bogat în proteine

in Nutritie pe 29 Mai 2009, 00:00 3 Comentarii Tipareste

rss

Este săracă în grăsimi, dar bogată în proteine, e un excelent substitut pentru carne si conţine carbohidraţi cu indice glicemic scăzut


Este unul dintre alimentele pe care ni le recomandă în cartea sa Michel Montignac. Si pentru că la noi, în epoca modernă, lintea nu mai este un aliment obisnuit, ar trebui să ne reamintim cât este de sănătos si câteva modalităţi de a găti această leguminoasă.
Lintea a fost una dintre primele legume cultivate de către om. În Siria, de exemplu, lintea poate fi datată din mileniul VIII, înainte de epoca crestină. Cultura lintei datează din paleolitic, adică de acum aproximativ 10.000 de ani, putându-se spune astfel că face parte din istoria umanităţii. De-a lungul timpului, acest aliment bogat în substanţe nutritive a fost denumit „friptura vegetală”.
Există trei tipuri de linte - linte cu bob mare si învelis verde deschis, cea cu bob mic de culoare închisă, maro sau aproape neagră, si lintea cu bob mic, portocalie sau rosie. Se poate găsi în orice anotimp si se poate cumpăra de la plafar.
Este un aliment nutritiv important, mai ales în situaţii care necesită consum energetic crescut sau în stări de convalescenţă. Ajută la tratarea anemiei feriprive, fibrele pe care le conţine scad nivelul de glucoză si colesterol din sânge, ajută la prevenirea constipaţiei, iar prin conţinutul de antioxidanţi ajută la prevenirea cancerului si a bolilor de inimă.
Este, de asemenea, leguma ideală pentgru vegetarieni pentru că păstrează echilibrul de proteine în organism. Si dacă este consumată împreună cu pâine integrală sau orez atunci proteinele pe care le conţine pot rivaliza cu cele de origine animală. Lintea „bate recordul” la conţinutul de minerale, unul dintre cele mai importante, dar si care lipseste adesea din organismul uman fiind fierul - 3,3 mg la 100 de grame. Tocmai de aceea lintea este indicată în tratarea anemiei, fiind indicată mai ales femeilor care suferă cel mai adesea de carenţe de fier. În sfârsit, o porţie de linte este cel mai eficient mod de a combate problemele de tranzit intestinal - doar 100g de linte furnizează 8 g de fibre, adică o mare parte din doza zilnică recomandată.

Valori nutriţionale

• proteine - 8,2 g/100 g
• glucide - 12,6 g/100 g
• lipide - 0,5 g/100 g
• calorii - 89 kcal/100 g

Cum poate fi gătită

Poate fi gătită în foarte multe feluri - supe, salate, poate fi consumată ca garnitură la carne, peste sau alte legume. Si cel mai important e că se găseste în toate sezoanele si se potriveste la fel de bine ca hrană atât iarna, cât si vara.
Poate fi păstrată timp nelimitat, în timp chiar i se îmbunătăţeste calitatea. Pentru a fi conservată, trebuie folosite recipiente bine închise, ca să nu facă gărgăriţe.
Trebuie bine aleasă si spălată înainte de a fi pusă la fiert; se poate lăsa la înmuiat peste noapte în apă în cantitate de 3 ori mai mare decât cea de linte. O cană de linte se extinde la 2 căni sau 2 căni si jumătate după fierbere; timpul de fierbere diferă în funcţie de soi - de regulă, lintea neînmuiată în prealabil trebuie fiartă aproximativ 30 minute dupa primul clocot.
Dacă vei consuma lintea cu alimente bogate în vitamina C, precum rosiile, ardeii, broccoli, fierul se va absorbi mult mai usor.

Supă de linte

- 2,5 cesti linte
- 3 cartofi
- 3 morcovi
- 1/4 pahar ulei
- 1 ceapă
- 1/2 leg. pătrunjel
- sare, suc de lămâie, enibahar, chimen, după gust.

Preparare: se spală lintea si se pune la fiert. Când fierbe, se adaugă cartofii tăiaţi cuburi si morcovii tăiaţi rondele subţiri, sare, enibahar. Se fierbe până când bobul de linte e moale (ca bobul de fasole). Se scurge apa de fiert si se dau prin masina de tocat sau mixer legumele. Se adaugă apă caldă si se pun din nou la fiert. Se curăţă ceapa, se taie mărunt si se pune la călit cu uleiul. Când capătă culoarea aurie, se toarnă peste supă si se mai lasă la fiert câteva minute. Se serveste caldă, cu suc de lămâie si pătrunjel tocat mărunt.

Linte cu orez

Este o mâncare simplă, foarte bună dacă vrei să-ţi detoxifiezi organismul, o mâncare usoară si săţioasă.

- 250 g linte
- 1 cească de orez
- 1 cească ulei de măsline
- 2-3 rosii tăiate cubuleţe mici
- 1 ceapă tocată
- sare si piper după gust
- chimen

Preparare: se spală lintea si se pune la fiert. Când apa dă în clocot se strecoară si se pune altă apă curată, se adaugă rosiile, sarea, piperul. Când lintea este pe jumătate gata, se pune chimen, se adaugă orezul si încă puţină apă si se lasă să fiarbă.
Într-o tigaie se prăjeste ceapa în ulei încins, care se toarnă apoi peste amestecul de linte si orez.




Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te la newsletter si saptamanal te vom tine la curent cu cele mai importante informatii!


Comentarii (3)

Scris de a pe 02.09.2011 la 17:32

Foarte foarte buna supa de linte

Scris de galex pe 11.01.2010 la 15:02

Am gasit linte verde, la Kaufland... Este super buna , se pregateste repede si ajuta si la slabit.

Scris de m pe 07.10.2009 la 04:29

EXCELENT!

Adauga comentariu:

caractere disponibile
capcha
trimite

Horoscop

21 Aprile - 20 Mai
Berbec Taur Gemeni Rac Leu Fecioara Balanta Scorpion Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Astăzi este o zi potrivită să stai de vorbă cu cei dragi, mai ales cu copiii, fiind dispus să le oferi atenţie şi să le...
Toate zodiile

Sondaj

Ce metoda folosesti pentru a-ti pastra inima sanatoasa?

Calculator de greutate ideala

cm
kg