Antena1.ro

incomemagazine.ro

Ceaiul de HREAN, consolideaza plamanii si reduce riscul de dezvoltare a diferite tipuri de cancer

Hreanul este unul dintre cele mai utile condimente care va poate ajuta sa scapati de grasimea de pe abdomen si de asemenea, va ajuta sa fiti sanatosi.

AVERTISMENTUL medicilor! Ce trebuie să ştii înainte de a mânca CASTRAVEŢI în OŢET

Persoanele sanatoase pot consuma frecvent astfel de produse, mai ales daca sunt preparate cu mai putina sare. In ciuda efectelor benefice, ele sunt interzise celor cu afectiuni renale severe sau celor cu hipertensiune.

jurnalul.ro

Omul zilei - Sergiu Tuhuţiu

pianist Un studio de înregistrări din Londra a lansat o “provocare artistică” unuia dintre cei mai valoroşi tineri pianişti români, Sergiu Tuhuţiu: studioul s-a oferit să îi înregistreze primul compact...

Astăzi e ziua ta: Lavinia Miloşovici

“Milo” din Lugoj, colecţionara de medaliiUna dintre primele continuatoare ale drumului senzaţional deschis de inegalabila Nadia Comăneci, fata plecată din micuţul Lugoj care a dominat anii '90 din gimnastica mon...

GoodFood


Preparatele din soia, adevãrate delicatese

Soia este utilizată ca hrană, de către asiatici, de peste 5.000 de ani, mai întâi în China si apoi în estul îndepărtat. Seamănă, ca formă, cu fasolea, boabele ei fiind în general galben aurii, dar există si varietăţi de culoare negră, verde sau rosie

in Retete pe 10 Aprilie 2009, 00:00 Tipareste

rss




Aflaţi încă în Postul Pastilor, încercăm să găsim tot felul de mâncăruri gustoase, variate si nu foarte scumpe. Avem însă o gamă limitată de produse din care să alegem: fructe, legume si soia. Boabele de soia - cultivată sau comercializată si la noi - se pot pregăti exact ca mazărea sau fasolea. În magazine, soia se găseste sub multe forme, astfel încât poţi prepara de la sarmale de post până la sniţele si de la tocăniţe până la pateu sau icre de post. Pentru a găti diverse feluri de mâncare, poţi cumpăra din mai toate magazinele următoarele sortimente de soia: * Pungi cu soia texturată (cuburi sau sniţele) - conţin felii de soia, prelucrată si deshidratată, care, înmuiate în apă, împreună cu condimente, arată ca niste bucăţi de carne. Poate fi folosită atât pentru sniţele, cât si pentru tocăniţe sau fripturi. Dacă vrei o masă copioasă, alege pungile de soia sub formă de sniţele. * Pungi cu granule de soia - bună pentru tocături, umpluturi pentru sarmale de post, ardei umpluţi - mâncăruri ideale pentru această perioadă; dar din care poţi prepara si "icre", "lapte" sau pateu de soia. Compoziţia se foloseste sfărâmată în diverse feluri de mâncare, asemenea cărnii tocate de vită. Dar, spre deosebire de aceasta, nu necesită prăjire. * Mezeluri din soia - pateuri, crenvursti, cârnaţi, salam sau alte mezeluri vegetale (de post). * Brânză de soia (cunoscută si sub numele de "tofu" - lapte închegat ce provine din boabe de soia măcinate si care este folosit mai ales în bucătăria asiatică si în dietele vegetariene). Poate fi folosită prăjită cu diverse feluri de mâncare sau amestecată cu ouă, pentru omletă. Atunci când este îngheţată, poate fi folosită în diverse preparate ca substitut pentru carnea tocată. * Sosul condimentat de soia este excelent pentru gustul final al unor mâncăruri cum e, spre exemplu, orezul. * În perioadele de post, poţi încerca laptele de soia, băutură foarte asemănătoare la gust cu laptele de vacă. * Mugurii de soia - boabe de soia germinate, care servesc la prepararea unor salate de crudităţi gustoase si mai ales sănătoase. * Faina de soia, din care se pot face produse de panificaţie ca pâine, chifle, cornuri, clătite, napolitane etc.

Secretele bobului de soia!

* Indiferent de tipul de soia gătit, aceasta trebuie, mai întâi, pusă la înmuiat, circa două ore, în apă fierbinte în care ai dizolvat condimente (douiă linguriţe de concentrat vegetal amestecat cu condimente, după gust, la 200 g soia texturată). După ce soia s-a umflat, trebuie stoarsă cât mai bine de prima apă (care are un gust amar), apoi pune-o să dea un clocot, în altă apă, curată, si stoarce-o din nou foarte bine. Acum soia este pregătită pentru diferite preparate, ca orice carne crudă.
* Soia poate înlocui carnea din orice reţetă, mai puţin pe cea din piftie.
* Pentru a avea un gust plăcut, soia trebuie condimentată mai mult decât carnea.
* În preparatele din soia - fripturi sau chifteluţe - se foloseste mai mult usturoi decât în mod obisnuit.
* Dacă mâncarea cu soia se răceste, nu mai este la fel de fragedă si savuroasă, de aceea este de preferat să gătesti doar atât cât se consumă la o singură masă.

Musaca de macaroane cu soia

Ingrediente: 1/2 kg macaroane, sare, ulei. Pentru umplutură: o cutie de soia granule, 3 cesti cu apă, două cepe, un morcov ras, 5 căţei de usturoi, 4 foi dafin, sare, piper după gust. Pentru sosul Bechamel: 10 linguri ulei, 12 linguri făină, apă, sare, piper, cimbru.
Preparare: Întâi se prepară umplutura: se călesc ceapa tocată mărunt cu morcovul ras si usturoiul zdrobit, apoi se adaugă condimentele, sarea, o cească de apă, soia si se lasă să fiarbă 15 minute, la foc mic. Într-o tavă încăpătoare se asază jumătate din macaroanele fierte, se adaugă umplutura, restul de macaroane, iar deasupra sosul Bechamel. Preparatul se lasă la cuptor până se rumeneste.

Perisoare din soia granulată

Ingrediente: 2 pungi soia granule, 4 cepe, 6 linguri orez, 4 ouă, 2 linguri pesmet, 2 linguri făină, o lingură vegeta, 5 linguri ulei.
Preparare: Ceapa curăţată si spălată se toacă mărunt. Într-un vas se înăbusă ceapa cu apă si ulei. Se adaugă orez si o cană de apă. Se lasă la fiert circa 5 minute, apoi se ia de pe foc si se adaugă soia, vegeta, ouăle bătute, pesmet si făină. Se formează perisoarele care se folosesc la ciorbe.

Pui cu sos de soia

Ingrediente: 2 bucăţi piept de pui dezosat, sos de soia, 2 linguri făină, 4 ulei pentru prăjit.
Preparare: Carnea de pui se taie în fâsii sau cubuleţe si se acoperă cu sosul de soia; se lasă la marinat două ore, la temperatura camerei. După ce s-a marinat, se toarnă peste carne si sos cele două linguri de făină si se amestecă bine. Se prăjeste acest amestec în ulei încins. Puiul astfel preparat se serveste cu garnitură de orez fiert.

Grătar de tofu cu citrice

Ingrediente: 400 grame tofu, 2 lămâi, 70 ml suc de portocale, 2 linguri sirop de arţar, 2 linguri oţet de mere, 1 lingură ulei de măsline, 1 1/2 linguriţe rozmarin, 2 căţei usturoi, 1 1/2 linguriţe sos de soia, 1 vârf de cuţit piper negru.
Preparare: Se prepară un sos din toate ingredientele (fără tofu), care se amestecă bine într-un castron. Se taie tofu în 8 felii, se asază într-un vas mare si apoi se toarnă si sosul pentru marinare peste tofu. Se acoperă si se bagă la frigider pentru cel puţin 8 ore. Se pregăteste grătarul la o temperatură moderată si se curăţă cu ulei de măsline. Se asază feliile de tofu pe grătar ungându-se cu marinată în timp ce se găteste. Feliile de tofu se ţin pe grătar circa 5 minute pe fiecare parte.

Broccoli cu sos de soia

Ingrediente: 1 kg de broccoli, 4 căţei de usturoi, 100 g alune, 30 g seminţe de susan, un vârf de linguriţă de ghimbir ras (sau praf), 2 linguri de ulei, 1 lingură de sos de soia, o linguriţă de oţet de mere, mărar, sare si piper după gust.
Preparare: Căţeii de usturoi îi curăţăm si tăiem felii subţiri. Tocăm alunele mărunt si le adăugăm lângă usturoi. Încingem uleiul într-o tigaie si călim usturoiul, până devine auriu, apoi adaugăm si alunele. Le prăjim cam 2 minute, după care adăugăm ghimbirul si mai lăsăm 1 minut. Scoatem ingredientele din tigaie si le punem pe un serveţel, care să absoarbă grăsimea. Peste uleiul din tigaie mai adăugăm un pic de ulei, apoi punem broccoli spălat si rupt în bucăţele. Călim broccoli circa 5 minute, adaugăm apoi o cană de apă, sosul de soia, oţetul de mere, sare si piper. Lăsăm să fiarbă, amestecând din când în când, până scade sosul. Cu puţin timp înainte de a opri focul, presărăm seminţele de susan si mărarul, apoi amestecăm. Când totul este gata, presărăm peste preparat amestecul de usturoi, alune si ghimbir.

Reţete de la cititori

Ciulama de lobodă verde

Ingrediente: 10 legături mari de lobodă verde, un litru lapte, 3 linguri unt, 3 linguri făină, două legături mărar verde, sare.
Preparare: Loboda verde, curăţată de codiţe si spălată bine, se fierbe în apă clocotită cu sare, se strecoară si se bate cu mixerul. Se fierbe laptele. Separat se încălzeste untul, se adaugă făina, amestecând cu grijă, să nu formeze cocoloase. Se adaugă laptele fierbinte si se amestecă până ce sosul se îngroasă. Se adaugă loboda si se mai dă în câteva clocote. La final se pune sare si se adaugă mărarul tocat. Ciulamaua se serveste cu mămăliguţă fierbinte. (Daniela Ogrezean, Brasov)

Legume înăbusite

Ingrediente: 10 ardei grasi de mărime mică, întregi si bine spălaţi, 10 rosii coapte întregi, de mărimea unui ou, sare, 4 linguri ulei.
Preparare: Într-o cratiţă sau o tigaie cu marginile mai înalte, cu capac, se pun la încins 3-4 linguri de ulei. În uleiul încins se asază ardeii unul lângă altul, se presară cu puţină sare si se prăjesc usor pe toate feţele, acoperit cu capac. Apoi, se asază deasupra rosiile spălate în prealabil si crestate în cruce în vârf, pentru a se pătrunde cât mai repede. Se mai pune puţină sare si pe rosii, se acoperă si se continuă fierberea. Din când în când se mai verifică dacă legumele s-au fiert sau dacă nu a scăzut prea tare sucul scurs din ele, în acest caz, se mai pune o cescuţă de apă. Se servesc ca atare. Când nu este post, după ce s-au pătruns legumele, se sparge câte un ou printre ele, corespunzător cu persoanele aflate la masă. (Firuţa Dobrescu, Focsani)

Varză acră cu orez

Ingrediente: 1 căpăţână de varză acră (1 kg), 1 ceapă, 200 ml ulei, 2 linguri bulion, 200 g de orez, sare si piper după gust, condimente pentru varză.
Preparare: Foile de varză se taie fideluţă. Ceapa se curăţă si se toacă mărunt, apoi se căleste în uleiul încins într-o cratiţă mărisoară. Se stinge ceapa cu 2 linguri de bulion diluat cu puţină apă si, când dă iar în clocot, se pune varza tocată. Ingredientele se amestecă toate cu grijă si se lasă la fiert, la foc potrivit, până ce varza se înmoaie.
Între timp, se alege si se spală orezul, apoi se adaugă în cratiţa cu varză când aceasta începe să se înmoaie. Se potriveste mâncărica de sare si piper, se mai lasă la fiert până când orezul este fiert. Dacă este prea acră varza, o puneţi mai întâi în apă rece la desărat.
(Olga Câmpean, Brad)

Supă de cartofi cu praz si carne

Ingrediente: 3 litri de apă, 500 g carne, 400 g cartofi, un morcov, o rădăcină de pătrunjel, ţelină, 4 fire de praz, 30 g unt, sare, 1 lingură de unt.
Preparare: Se fierb morcovul, pătrunjelul, ţelina si carnea în apă cu sare. Când sunt gata fierte, se strecoară, iar în zeama rămasă se fierb cartofii tăiaţi cubuleţe si prazul tăiat în felii subţiri. Se lasă să fiarbă până ce cartofii încep să se sfărâme. Apoi se adaugă înapoi în supă carnea si zarzavaturile si se mai lasă pe foc câteva minute. Pentru a-i da savoare, înainte de servire, se topeste în supă puţin unt.
(Livia Dobrotă, Bucuresti)

Salată de untisor si leurdă

Ingrediente: 3 legături untisor crud, 3 legături leurdă crudă, 2 linguri de ulei măsline, 3 linguri suc de lămâie, 1 linguriţă miere, mărar, sare si piper după gust.
Mod de preparare: Se curăţă untisorul si leurda, se spală bine, li se rup codiţele, apoi se taie în bucăţi mari. Într-un castron adânc se pun leurda, untisorul si mărarul tocat. Se adaugă un amestec din suc de lămâie, miere, ulei si sare; se amestecă ingredientele.
(Dora Grecea, Botosani)






Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te la newsletter si saptamanal te vom tine la curent cu cele mai importante informatii!


Adauga comentariu:

caractere disponibile
capcha
trimite

Horoscop

21 Aprile - 20 Mai
Berbec Taur Gemeni Rac Leu Fecioara Balanta Scorpion Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Astăzi este o zi potrivită să stai de vorbă cu cei dragi, mai ales cu copiii, fiind dispus să le oferi atenţie şi să le...
Toate zodiile

Sondaj

Ce metoda folosesti pentru a-ti pastra inima sanatoasa?

Calculator de greutate ideala

cm
kg