Antena1.ro

incomemagazine.ro

Dieta cu patrunjel: Slabesti 4-5 kilograme in cateva zile

Patrunjelul, unul dintre cele mai cunoscute ingrediente alimentare, este folosit, de multe ori ca ornament, ignorandu-se beneificiile acestei plante pentru santatate.

Dieta cu ceapa. Slabesti 6 kilograme de luni pana vineri

Nu, dieta cu ceapa nu se numara printre regimurile usoare. Este o dieta destul de grea, care necesita vointa. Dar rezultatul este garantat. Si nici nu costa mult. Oricum, asa sustin cei care au urmat-o.

jurnalul.ro

Adriana Bahmuţeanu, la "Jocurile Faimei" de la Antena Stars: "Zici că nici n-am dormit azi noapte şi nici nu-mi tremură mâinile. E bine aşa. Ştie Prigoana ce-l aşteaptă"

Mare show  mare va fi  duminică, în prima seară de Paşte, de la ora 20.00, la Antena Stars!  Toate vedetele postului sunt aşteptate la “Jocurile faimei”, un teambulding cu milioane de privitori....

Vladimir Putin: Normalizarea relaţiilor între Rusia şi Occident nu depinde doar de noi

Preşedintele rus Vladimir Putin a apreciat sâmbătă că 'nu există nimic care să împiedice' normalizarea relaţiilor între Rusia şi Occident, care traversează cea mai gravă criză de după războiul rece, din...

GoodFood


Caisele si proprietatile lor terapeutice

in Nutritie pe 11 Iulie 2008, 00:00 Tipareste

rss

Ne imbie cu parfumul lor minunat pe aproape fiecare taraba din piata. Dincolo insa de gustul lor bun, aceste fructe de sezon au si nenumarate proprietati terapeutice


Originare din Persia si India, caisele au fost aduse in Europa in secolul al IV-lea inainte de Hristos, dar au inceput sa se cultive pe suprafete intinse abia din secolul XII. Dulci, gustoase si parfumate, caisele sunt simbolul verii calde si inmiresmate. Aceste fructe pot fi consumate prospete, uscate, sub forma de suc, gem sau dulceata. Continutul bogat in fibre, antioxidanti si alti nutrienti face ca acest fuct sa aiba proprietati terapeutice deosebite.

Ce trateaza

• astenia fizica si psihica
• convalescenta
• anemia
• litiaza renala
• insomnia
• oboseala
• nevrozele

Efectele benefice ale caiselor asupra sanatatii se datoreaza aportului ridicat de vitamine (A, B1, B2 si C), de saruri minerale (potasiu - 250 mg la 100 g fruct, calciu, fier, fosfor) si microelemente (brom, cobalt, magneziu). Caisele, in stare proaspata, au o valoare energetica de 50 kcal la 100 de grame de fruct, in timp ce la cele uscate aportul este de 306 kcal. Specialistii au constatat ca anemiile aparute in urma unei hemoragii pot combatute eficient cu ajutorul unei cure de caise. Totodata, uleiul de samburi de caise este recomandat celor care sufera de acufene (zgomot in urechi). In ceea ce priveste necesarul zilnic de vitamine al unui adult tanar, 100 de grame de caise asigura 45% din necesarul de vitamina A si 8% din cel de vitamina C.

Antioxidanti

Antioxidantii sunt compusi care protejeaza celulele de actiunea radicalilor liberi (molecule reactive care ar fi implicate in dezvoltarea maladiilor cardiovasculare, a unor diverse forme de cancer si a bolilor legate de imbatranire). Caisele contin antioxidanti, in special flavonide. Pentru a beneficia din plin de aceasta protectie, este de preferat ca fructele sa fie consumate uscate. In plus, exista marele avantaj ca se gasesc tot timpul anului.

Carotenoidele

Sunt pigmenti vegetali care au proprietati antioxidante. Caisele contin betacaroten si licopen, care se transforma in organism in vitamina A - doua caise contin cam 2.000 de unitati de betacaroten, adica jumatate din necesarul zilnic.

Fibre

Caisele sunt o buna sursa de fibre, atat in stare prospata, cat si uscata - doua caise prospete acopera 8-10% din aportul cotidian de fibre recomandat de medici, iar in cazul celor uscate, doar una acopra 12% din necesar. In plus, pentru a preveni constipatia si a diminua riscul de cancer la colon, o alimentatie bogata in fibre poate contrbui si la preventia maladiilor cardiovasculare, la controlul nivelului glicemiei (diabetului de tip II) si a apetitului.

Indicatii

• sucurile proaspete de caise constituie un adevarat medicament natural indicat bolnavilor cu febra ridicata sau cu boli de piele. Amestecat cu miere, acest suc este foarte racoritor pentru cei care au febra mare, contribuind la eliminarea toxinelor din organism.
• sucul aplicat pe diferite leziuni, eczeme, arsuri provocate de expunerea la soare sau la frig actioneaza eficient, amelioreaza si vindeca epiderma.
• Samburele de caisa este bogat in proteine si acizi grasi principali - acid oleic si linoleic - si contine in proportie de 45% ulei, considerat la fel de benefic pentru organism ca si uleiul de migdale. Poate fi folosit cu succes in industria cosmetica, impreuna cu florile de cais, ca remediu pentru tenul uscat sau imbatranit, ridat. Acesta patrunde in epiderma hranind-o si revitalizand-o.
• uleiul de caise este folosit in mod traditional ca ulei de masaj si pentru aromaterapie, deoarece calmeaza pielea si induce o stare de liniste.
• Cunoscuti si sub numele de alune amare, samburii de caisa sunt folositi din timpuri stravechi pentru tratarea problemelor respiratorii precum astm, bronsita, respiratie grea sau tuse, dar si pentru tratarea hipertensiunii si a bolilor de inima - 5-7 samburi de caisa se mananca pe stomacul gol.



Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te la newsletter si saptamanal te vom tine la curent cu cele mai importante informatii!


Adauga comentariu:

caractere disponibile
capcha
trimite

Horoscop

21 Aprile - 20 Mai
Berbec Taur Gemeni Rac Leu Fecioara Balanta Scorpion Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Cheltuielile comune cu ceilalti sunt un subiect delicat zilele acestea. Posibil sa descoperi facturi neachitate, nereguli in...
Toate zodiile

Sondaj

Ce metoda folosesti pentru a-ti pastra inima sanatoasa?

Calculator de greutate ideala

cm
kg