Antena1.ro

incomemagazine.ro

Ceaiul de HREAN, consolideaza plamanii si reduce riscul de dezvoltare a diferite tipuri de cancer

Hreanul este unul dintre cele mai utile condimente care va poate ajuta sa scapati de grasimea de pe abdomen si de asemenea, va ajuta sa fiti sanatosi.

AVERTISMENTUL medicilor! Ce trebuie să ştii înainte de a mânca CASTRAVEŢI în OŢET

Persoanele sanatoase pot consuma frecvent astfel de produse, mai ales daca sunt preparate cu mai putina sare. In ciuda efectelor benefice, ele sunt interzise celor cu afectiuni renale severe sau celor cu hipertensiune.

jurnalul.ro

EXCLUSIV. Dr. Irvin Yalom: Raiul și reîncarnarea sunt un soi de consolare pentru frica noastră de moarte

Lucrările sale de specialitate au devenit cărți de referință în domeniul psihiatriei, iar romanele sale, în care experiența ca terapeut se împletește cu pasiunea pentru filosofie, sunt best-seller în multe...

Dureri insuportabile de burtă. Radiografia unui bătrân de 60 de ani i-a şocat pe medici

Imagini şocante publicate pe internet de angajaţii unui spital din China. Radiografia unui bătrân de 60 de ani i-a uluit în aşa hal pe medici, încât aceştia au simţit nevoia s-o arate şi opiniei...

GoodFood


Hrisca - aliment potrivit pentru toate mesele

in Nutritie pe 8 Martie 2008, 00:00 3 Comentarii Tipareste

rss

Cu toate ca nu face parte din aceasta categorie, deseori o veti gasi in magazine la raionul de cereale. Semintele ei sunt asemanatoare celor de grau si se folosesc macinate. Hrisca se prepara la fel ca orezul sau alte cereale, prin fierbere Originara din Asia, la noi hrisca se cultiva pe scara redusa in nordul Moldovei. Semintele de hrisca sunt hranitoare si au un gust foarte bun, usor dulceag. Se gateste ca garnitura pe langa carne (la fel ca orezul, cartofii sau pastele), dar se poate manca si simpla. Se foloseste in diverse preparate culinare - placinte, biscuiti, pilaf, sosuri, tocanita, salate cu diferite legume, terciuri (porridge) ghiveci in combinatie cu alte alimente, precum lintea. Este o alternativa la orez sau la prepararea budincilor. Faina de hrisca, inchisa la culoare (mai putin rafinata), da o savoare speciala prajiturilor, fiind mai nutritiva. Se foloseste la prepararea de clatite, blinele - clatite mici, servite de rusi, cu caviar si vodca; sau taitei, care in Japonia poarta numele de "soba". In acest scop, uneori, faina de hrisca se combina cu faina de grau integrala. Hrisca fiarta se poate adauga la supe, ciorbe sau tocanite, pentru a le da aroma si un gust mai bun. Mierea de hrisca, vascoasa si mai inchisa la culoare, este folosita pentru prepararea turtei dulci. Crupele de hrisca (decorticata) se intrebuinteaza ca umplutura la diferite mancaruri de carne, dar si ca garnitura. Rusii servesc hrisca preparata dupa reteta de baza, ca garnitura pentru parjoale. Este deosebit de gustoasa langa chiftelute in sos ori tocanite cu carne. Hrisca se poate prepara si cu lapte (la fel ca orezul), constituind un excelend mic-dejun. Se pastreaza in cutii inchise, la loc racoros si uscat. Faina de hrisca rezista cateva luni daca este pastrata la frigider. Sfaturi... decorticate! ' Inainte de a fi preparata, hrisca se pune la inmuiat. Se spala foarte bine inainte de inmuiere. Se lasa in apa, care se schimba des, 24 de ore. Se fierbe la foc mic. ' Pentru o gatire rapida, se spala in mai multe ape si se pune la fiert o parte de hrisca la doua parti de apa (plus sare si unt). Dupa ce da in clocot se micsoreaza focul si se lasa sa fiarba acoperita circa 20 de minute. Apoi se inchide focul si se acopera vasul cu un prosop umed, 15-20 minute. ' Se poate manca si prajita: se pune in tigaie, cu un pic de apa si sare, si se lasa pe foc pana devine crocanta. E foarte buna la gust, mai ales in diferite combinatii cu legume. ' Ucrainenii au zilnic la dejun "casai, un terci facut din lapte, miere si hrisca fiarta. ' Din faina de hrisca japonezii prepara multe mancaruri traditionale - prajituri, biscuiti, taietei. ' Rusii pregatesc hrisca dupa aceeasi reteta ca si pilaful. Ei prajesc semintele inainte sa le fiarba. Pilaful de hrisca are un gust fin, usor dulce. Tocanita cu hrisca si asmatui Ingrediente: 600 g cartofi, 3 cepe, 2 morcovi, o legatura asmatui, 400 g rosii, 200 g mazare, 100 g paste fainoase, 200 g hrisca, 100 ml ulei, 200 ml supa de pasare, 6-8 catei de usturoi, sare. Preparare: Zarzavaturile, curatate si spalate, le dam pe razatoarea mare. Ceapa se taie bucatele si, impreuna cu legumele, inclusiv hrisca, se inabusa, la foc mic, cu supa de pui, sucul de rosii si 50 g ulei. Dupa 20 de minute, adaugam pastele fainoase, fierte si scurse de apa, si usturoiul zdrobit. Se pune tocanita intr-un vas mai mare, uns cu ulei, pe care-l vom introduce la cuptor, la foc potrivit. Se serveste calda, asezonata cu frunze de asmatui, tocate marunt. Biscuiti cu hrisca si zahar brun Ingrediente: 500 g faina, 80 g fulgi de ovaz macinati, 65 g faina de hrisca, 140 g de margarina, 40 g de unt, 120 g zahar brun, 90 g zahar tos (alb), un ou, 80 g lapte proaspat, un plic de praf de copt (16 g), un praf de sare. Preparare: Se freaca margarina cu zaharul tos si cu cel brun, pana cand se obtine o crema moale. Se adauga oul, untul inmuiat si laptele, apoi fainile, fulgii de ovaz si praful de copt. Se framanta cu mana coca pana cand se obtine un amestec fara cocoloase. Se intinde coca in grosime de 7 mm, se taie biscuitii cu forma. Se pudreaza cu zahar brun, se pun pe o tava unsa cu unt si se dau la cuptorul incalzit la 180° C, circa 25 de minute. Porridge Ingrediente: un pahar de hrisca, doua pahare cu apa, sare. Se aleg semintele de coaja neagra si de praf. Se spala si se pun intr-un vas. Deasupra se toarna apa. Se presara sare. Se da in clocot. Apoi se schimba apa, operatie care se repeta de sapte ori. La a saptea fierbere, se tine la foc mic pana semintele de hrisca sunt moi si desfacute. Terciul va avea o culoare deschisa si o aroma placuta. Se scurge apa si deasupra se toarna lapte cald. Se indulceste cu miere. Terciul, daca nu este facut cu lapte, poate servi drept garnitura la preparatele din carne sau peste. Se mai poate combina, dupa gustul si fantezia fiecaruia, cu iaurt, branza si smantans, sos de roaii, condimente etc. Galuste de hrisca Se framanta bine un aluat din faina de hrisca, apa si sare. Se modeleaza cu mana galuste, care se adauga in apa fierbinte. Cand apa da in clocot, se mai adauga putina apa rece. La o noua fierbere, vasul se ia de pe foc, se scurge apa, iar galustele se stropesc cu apa rece. Se servesc cu sos sau garnitura de legume. (Mirela Vladescu, Adjud) Retete de la cititori Paine din faina de hrisca si grau Ingrediente: doua linguri de drojdie, doua cani de apa fiarta, 1/2 cana lapte dulce, 1/2 cana zahar invertit, 1/2 cana faina de hrisca, 5 ½ cani faina integrala de grau, doua linguri rase de scortisoara pulbere, 2 ½ lingurite sare, o lingurita cu ulei de floarea-soarelui, doua albusuri batute spuma. Preparare: Ungi doua tavi de paine. Pui drojdia la dospit, in apa calda, circa 10 minute. Intr-un castron amesteci laptele, zaharul, fainile, scortisoara si sarea. Amesteci mixtura de drojdie si framanti, circa 10 minute, pana ce aluatul devine moale si elastic. Pui aluatul intr-un castron uns cu ulei, rotesti aluatul in ulei pana devine perfect uns. Il acoperi apoi cu o bucata de panza si-l lasi sa dospeasca, intr-un loc cald, circa 30 de minute, pana isi dubleaza volumul. Iei apoi aluatul si-l trantesti de cateva ori pe masa; se mai lasa la dospit inca 30 minute. Se imparte coca in doua parti, care vor fi puse in tavile pregatite. Se ung cu ou pe deasupra si se lasa la crescut pana cand aluatul depaseste marginile tavii, circa 40 minute. Se presara deasupra un strat de faina alba. Inainte de a pune painile la copt, cuptorul trebuie incalzit. Se lasa la cuptor pana cand prind o crusta galben inchis. Se scot apoi din cuptor si se lasa la racit. (Tanta Coriciuc, Navodari) Clatite din faina de hrisca Ingrediente: doua albusuri de ou, o lingura de ulei, ½ cana de lapte degresat, 1/2 cana de faina alba, ½ cana de faina de hrisca, un pachetel praf de copt, o lingura de zahar brun, ½ cana de apa minerala, miere de hrisca sau gem, pentru umplutura. Preparare: Se bat albusurile de ou, alaturi de ulei si lapte. Separat, se amesteca faina alba, faina de hrisca, praful de copt si zaharul. Se adauga albusurile de ou si apa minerala si se amesteca pana fac spuma. Se incalzeste o tigaie pe foc si se pune compozitia, cate o jumatate de cescuta pentru fiecare clatita. Cand la suprafata apar bule de aer, iar marginile sunt rumenite, se intoarce clatita si se mai lasa 1-2 doua minute. Se repeta operatiunea pana la terminarea compozitiei. Clatitele se servesc calde, umplute cu miere sau gemul preferat. (Catinca Biro, Bistrita) Salata de sparanghel cu carne de pasare Ingrediente: 700 g sparanghel, un piept de pasare, 3 oua, 250 ml ulei, zeama de la o lamaie, o lingurita mustar, sare, piper. Preparare: Se curata sparanghelul, de la radacina spre varf, taind cam 2 cm din partea de jos, care este fibroasa. Se spala, se asaza in snopuri, care se leaga la capete, apoi se fierbe in apa clocotita cu sare, 30 de minute. Dupa ce a fiert, se scoate sparanghelul cu grija, se desface din snopuri si se asaza pe un servet impaturit, pentru a absorbi toata apa, dupa care se pune pe o farfurie. Din galbenusuri, ulei si lamaie se prepara o maioneza; se potriveste de sare si piper, se amesteca impreuna cu mustarul si carnea taiata cubulete si se toarna peste sparanghel. Se serveste rece. (Oana Busuioeanu, Bucuresti)
Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te la newsletter si saptamanal te vom tine la curent cu cele mai importante informatii!


Comentarii (3)

Scris de andreea pe 08.03.2012 la 06:48

Buna,stiti cumva cum se fac taitaii din faina e hrisca?am intoleranta la gluten si asi vrea sa-mi fac acasa taitai de casa.astept raspuns si va multumesc

Scris de anamaria pe 23.02.2012 la 13:20

Multumesc pt. retete. Eu am fiert o cana de hrisca cu doua cani de lapte. Intii am pus laptele pe foc ,cind a inceput sa fiarba am pus hrisca fara sa mestec, deoarece se sfarima usor. Am pus zahar brun,citeva lgt,cacao si la sfirsit es. rom.Este un desert nemaipomenit.

Scris de leica alina pe 16.11.2010 la 21:11

buna seara, acum am descoperit retete interesante de preparat hrisca.daca mai aveti ceva nou pentru a incropi un articol poate reluati tema si poate gasiti ceva si despre preparatele cu faina de hrisca pentru bebelusi.

Adauga comentariu:

caractere disponibile
capcha
trimite

Horoscop

21 Aprile - 20 Mai
Berbec Taur Gemeni Rac Leu Fecioara Balanta Scorpion Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Astăzi este o zi potrivită să stai de vorbă cu cei dragi, mai ales cu copiii, fiind dispus să le oferi atenţie şi să le...
Toate zodiile

Sondaj

Ce metoda folosesti pentru a-ti pastra inima sanatoasa?

Calculator de greutate ideala

cm
kg