Antena1.ro

incomemagazine.ro

Dieta cu oua: Slabesti usor 10 kilograme

De regula, dupa sarbatorile pascale raman multe oua colorate, care pot fi folosite ca aliment de baza pentru o cura de slabire care te ajuta sa scapi de 10 kilograme in doar cateva zile.

Dieta cu patrunjel: Slabesti 4-5 kilograme in cateva zile

Patrunjelul, unul dintre cele mai cunoscute ingrediente alimentare, este folosit, de multe ori ca ornament, ignorandu-se beneificiile acestei plante pentru santatate.

jurnalul.ro

Săptămâna Luminată: “Hristos a înviat din morţi!/ Acum toate s-au umplut de lumină/ Şi cerul şi pământul şi cele dedesubt...”

După ce au întâmpinat bucurie Sărbătoarea sărbătorilor – Învierea Domnului, creştinii traversează – până în cea dintâi duminică după Sfintele Paşti, Duminica Tomii – o perioadă aparte care, nu...

Astăzi e ziua ta, Ioana Bogdan

Dintr-o lume de legendăCâtă răbdare şi abnegaţie poate avea în această “lume bezmetică şi bicişnică”!A colaborat cu oameni minunaţi, cărora le-a dăruit, cu multă măiestrie, un milimetru... de nemur...

GoodFood


Albusul de ou, pro si contra

in Nutritie pe 5 Noiembrie 2007, 00:00 5 Comentarii Tipareste

rss

Oul contine 86% din substantele necesare metabolismului uman, iar proteinele sale au fost un important factor al evolutiei speciai umane Omul asa-zis primitiv se hranea aproape in exclusivitate cu oua de pasare. Cercetatorii sustin ca sistemul nervos al "omului inteligenti (Homo sapiens) ar fi evoluat tocmai datorita consumului preponderent de proteine animale, bogate in anumiti aminoacizi care au permis dezvoltarea paralela a volumului craniului cu cea a creierului. Revigoreaza functiile hepatice Ceea ce numim popular albus reprezinta 57% din compozitia oului, adica aproximativ 22% din proteinele animale ale unui ou. Aparent, aceasta proportie nu pare semnificativa. Pentru cei care gandesc matematic, 22% de continut proteic inseamna aproape un sfert de continut proteic animal, necesar bunei functionari a ficatului, "laboratorul central al organismuluii. Dr. L.M. Wirth, de la Edinbourgh University, a constatat ca un consum ponderat de albus de ou revigoreaza functiile hepatice, reducand considerabil riscul de apariti e a cirozei sau a cancerului hepatic. Acelasi dr. Wirth a constatat ca un consum ponderat de albus de ou reduce cu 60-70% riscul de boli metabolice, care pot degenera in probleme ale sanatatii glandelor: hipofiza, tiroida, suprarenale. Dr. B.I. Eschenbrenner considera ca aminoacizii tirozinici, prezenti in albus au un efect reglator asupra zonelor hipotalamice ale "centrilor afectivi ai declansarii senzatiilor si trairilor sentimentalei. Consumul de albus de ou poate revigora afectivitatea si chiar placerea de a face dragoste. Acest aspect se datoreaza mai ales receptorilor de opioizi, stimulati de unii aminoacizi prezenti in albusul de ou. Histidinele si mai ales "tirozinelei faciliteaza absorbtia optima de potasiu si clor in celulele centrilor nervosi ai perceptiei senzatiilor placute. Se poate spune astfel ca albusul de ou consumat in cantitati ponderate este benefic compartimentului afectiv al sistemului nervos central. Aspecte benefice 1. Continutul bogat in acid asparaginic, extrem de usor absorbabil din albusul de ou, revitalizeaza functiile tesutului hematogen. Aceasta descoperire a biologilor britanici face ca albusul de ou sa fie recomandat in boli de tip anemie, dar si in sindroame ale disfunctiei sistemului umanitar, inclusiv SIDA. 2. Consumul de albus de ou scade riscul de ulcere si cancere de colon, datorita efectului aminoacidului "cistinai asupra celulei mucoasei (invelisului) intestinului gros. 3. Aceleasi "cistinei, derivati ai aminoacidului cistina, reduc cu 60% posibilitatea aparitiei unor boli glandulare, precum cele de pancreas. 4. Continutul minim de acid glutamic din albusul de ou este o permanenta sursa de vitalitate a scoartei cerebrale, scazand riscul la boli nevrotice si aparitia unor psihoze. Acidul glutamic este esential in toate functiile sistemului nervos si mai ales in centrii implicati in activitati psihice. 5. Albusul de ou, consumat fierbinte, stimuleaza absorbtia unor vitamine mai greu absorbabile din alte alimente. In 100 g albus se gasesc 0,7 mg vitamina A, 0,16 mg vitamina B1, 0,8 mg vitamina B2, 0,34 mg vitamina PP si 2,5 mg vitamina D2. Pericolele consumului in cantitati mari Potrivit ultimelor date ale stiintelor biochimice, albusul contine substante care faciliteaza arteroscleroza, crescand riscul la boli cardiace. Continutul in grasimi din albus atenueaza activitatea glandei tiroide, conducand in unele cazuri la hipotiroidie, manifestata prin ingrasare rapida si scadere drastica a capacitatii intelectuale. Cei care fac exces de consum de oua (peste 3 zilnic), pot avea probleme privind normalitatea activitatii de secretie a hormonilor sexuali. Anumiti aminoacizi din ovoalbumina, precum si unele pseudolizine pot conduce la nevroze care pot degenera in anumite forme de stari maniaco-depresive. Recomandari: 1. Consumul a maximum 200 g de albus de ou pe zi. 2. A nu se consuma excesiv oua in lipsa unei alimentatii preponderent vegetariene. 3. Iarna se recomanda albusul de ou (200 g) la micul dejun, asociat cu ceaiuri de fructe. 4. Trebuie evitat consumul, inainte de culcare, de alimente care contin albus de ou, pentru persoanele de tip nevrotic, indiferent de forma nevrozei. 5. Consumul de tuica slaba "de tarai este recomandat ca aperitiv (maxim 100 ml) inainte de orice masa bogata in oua.
Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te la newsletter si saptamanal te vom tine la curent cu cele mai importante informatii!


Comentarii (5)

Scris de mario pe 08.02.2012 la 14:25

sal eu consum cate 5 albusuri de ou de vreo 2 luni si ma simt foarte bine cresc in greutate antrenamentele sau imbunatatit considerabil am inceput sa ridic greutati de ma sperii si pe mine dar bine inteles pe langa o alimentatie variata piept de pui peste orez fructe legume

Scris de Laurentiu pe 24.01.2012 la 18:59

Eu mananc cel putin 10 albusuri de ou pe zi,sunt sportiv de performanta si cantaresc 110kg, ma simt extraordinar dupa doar cateva zile de consum,mi-a scazut talia considerabil,desi am luat in greutate...in perioada pre-competitionala cresc timp de 3 luni consumul de albus la 20 -30 /zi,imi creste considerabil forta fizica generala,rezistenta,ma odihnesc ca un copil in crestere...ma simt minunat,e un miracol alimentar daca ma intrebati pe mine...

Scris de gaina cocosel pe 05.07.2011 la 03:04

Mai lasati prostiile de genul : ouale pot sa, albusul poate sa, galbenusul ar putea, grupuri de ,,niste specialisti" habar n-au ce spun. Bunicul meu a murit la 102 ani si manca 4 oua zilnic plus 5-6 ardei iuti, as putea sa zic ca ardeii iuti si 4 oua consumate zilnic TE-AR PUTEA AJUTA sa traiesti 102 ani (sau nu)

Scris de anonim pe 03.06.2011 la 11:50

eu consum cam 10 albusuri de oua pe zi fiindca fac sala si vreau masa musculara,dar in primele 2 saptamani de sala am consumat atat albusurile cat si galbenusurile si mi-a aparut o durere sub coastele din stanga,ce se manifesta ca un junghi,si simt durerea doar in anumite pozitii, acum nu stiu,sa fie oare de la galbenusurile de oua?(la care am renuntat deja de 2 saptamani)sau sa fie de la albusuri ?ca observ ca nu imi revin,inca simt durerea dupa o luna,trebuie oare sa renunt

Scris de ionescu ioana pe 19.03.2010 la 07:37

e un material foarte interesant si sper ca vor aparea mai multe materiale de acest gen. Ma intereseaza tot ce tine de sanatate si tratamente naturiste. Dumnezeu a lasat leac pt orice boala ,important e sa-l cautam

Adauga comentariu:

caractere disponibile
capcha
trimite

Horoscop

21 Aprile - 20 Mai
Berbec Taur Gemeni Rac Leu Fecioara Balanta Scorpion Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Astazi esti absorbit de perspectiva planurilor tale, rinscand totusi sa aluneci usor pe panta idealismului. Insa, ai abilitatea de a...
Toate zodiile

Sondaj

Ce metoda folosesti pentru a-ti pastra inima sanatoasa?

Calculator de greutate ideala

cm
kg